Cunoscuta vedetă de la Hollywood care a încântat lumea pe când era doar un copil, Shirley Temple, s-a bucurat de faptul că un cocteil a fost denumit în onoarea ei. În mod tradiţional, băutura se făcea cu ghimbir şi sirop de grenadine, garnisit cu o cireaşă. Reţetele moderne includ limonadă sau băuturi carbogazoase cu aromă de citrice, care înlocuiesc ghimbirul,şi un strop de suc de portocale. Unii au îmbunătăţit reţeta şi au adăugat sirop de ghimbir.

Shirley Temple spunea despre cocteilul ei că este „prea dulce‟

Sursa exactă a numelui este misterioasă, dar majoritatea poveştilor sunt de acord cu motivul. Micuţa actriţă se afla într-un restaurant cu părinţii ei şi era supărată că nu putea să bea nimic din multele cocteiluri pe care le primeau adulţii. Pentru a-i potoli setea şi a-i face pe plac, chelnerii au venit cu o versiune non-alcoolică, special pentru ea, garnisită cu o cireaşă maraschino. Cu cireşe Marasca, fără sâmburi, păstrate în lichior maraschino se obişnuia să se orneze cocteiulurile în SUA, din anii `20.

Temple a declarat într-un interviu din anul 1986 că acel cocteil a fost creat de Brown Derby Restaurant, la mijlocul anilor `30 şi că „nu are nimic de-a face cu asta‟. Nici ea nu era o mare fană a băuturii. „În toată lumea, mi se serveşte această băutură Oamenii cred că este amuzant, dar eu urăsc cocteilul. Este prea dulce! ‟, a povestit ea.

Există multe poveşti contradictorii cu privire la locul în care a fost inventată băutura. Unii spun că a fost realizat pentru prima dată la restaurantul Chasen sau la restaurantul Brown Derby din Hollywood. De asemenea, Hotelul Royal Hawaiian a susţinut că barmanii lor au fost cei care au creat băutura, deoarece Temple era un vizitator obişnuit acolo. Barmanul Vincent Lassoff a declarat într-un interviu: „Puneţi un pahar de bere de ghimbir, sirop de grenadine, câteva cireşe şi aveţi cocteilul Shirley Temple exact aşa cum a fost făcut pentru ea‟.

Există o dispută în privinţa ingredientelor folosite iniţial

Cu siguranţă, la început s-a pus sirop de grenadine şi o cireşă maraschino, dar sifonul sau apa minerală este posibil să fi fost bere de ghimbir, sifon aromat cu zeamă de lămâie sau un amestec. Unele reţete includ, de asemenea, suc de portocale.

Cu toate acestea, un lucru este sigur: vedeta a vrut ca nimeni să nu facă bani de pe urma acestei băuturi, folosindu-i numele. În 1988, când au existat încercări de a comercializa o băutură cu numele ei, a intentat proces, susţinând că utilizarea numelui ei ca atare era o invazie a vieţii private.

Cum să-ţi faci acasă propriul cocteil Shirley Temple

Una dintre cele mai simple băuturi non-alcoolice, Shirley Temple se poate face, în principal, din suc de lămâie şi apă minerală sau sifon.

Ingrediente:

3 căni apă minerală

zeama de la 1 lămâie

4 linguriţe sirop de grenadine

gheaţă

cireşe confiate

Mod de preparare:

Umpli 4 pahare cu gheaţă, apoi pui apă minerală şi limonadă în cantităţi egale. Adaugi în fiecare pahar câte o linguriţă de sirop şi ornezi cu cireşe confiate.

FOTO: Shutterstock