Alergii 

Poluanţii din mediu sunt printre principalii factori vinovaţi care declanşează tusea alergică. Produsele chimice şi gazele industriale pot provoca congestie în tractul respirator şi să declanşeze tusea. Acest tip de tuse,de obicei,dispare când alergenul este eliminat.

 Gripa sezonieră 

Potrivit Dr. Pradip Shah,consultant la spitalul Fortis,Mulund,India, infecţia virală este cea mai frecventă cauză a tusei uscate. Transmiterea virusului pe calea aerului,consumul de băuturi reci sau îngheţată favorizează apariţia infecţiilor virale.


Citeşte şi:

Cel mai eficient remediu care combate tusea

Scapă de tuse cu muguri de brad!


 Boala de reflux gastroesofagian 

Tusea însoţită de senzaţia de arsură în piept sau în gât pentru mai mult de două ori pe săptămână,ar putea fi din cauza bolii de reflux gastroesofagian. Această tuse apare,de regulă,dimineaţa devreme sau seara. Tusea se declanşează din cauza acidul din stomac,care irită mucoasă.

Bronşită cronică

Bronşita este inflamaţia mucoasei bronhiilor. Inflamaţia cronică a mucoasei bronhiilor poate provoca tuse umedă. Principala cauză a bronşitei cronice este fumatul.

Astmul

Dacă ai observat că ai crize recurente de tuse,însoţite de dispnee,este posibil să suferi de astm. Accesele recurente de tuse sunt declanşate ca un mecanism reflex de a expulza alergenul din corp.

Pneumonie

Tusea uscată,care mai târziu devine productivă cu mucus verzui,poate fi din cauza pneumoniei. Cu toate că pneumonia se poate manifesta asemănător bronşitei,unul dintre simptomele care o caracterizează este tusea cu sânge. Dacă observi acest semn,mergi la medic!

Tuberculoză

Tusea pe termen lung,împreună cu oboseala extremă şi pierderea în greutate indică,de obicei,o infecţie bacteriană a plămânilor. De aceea,medicii recomandă ca la primele semne ale tusei cu sânge însoţită cu musuc,pacientul să se prezinte la doctor,pentru că este suspectat de tuberculoză.

Cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză a apariţiei tusei la fumători. De obicei,o tuse care durează mai mult de trei săptămâni,şi este însoţită cu sânge,scădere în greutate inexplicabilă,oboseală extremă şi durere toracică poate indica prezenţa cancerului pulmonar.