De ce este atât de greu să începi o dietă şi mai ales să te ţii de ea

1 shutterstock 1011838582 jpg jpeg

4 sfaturi simple de urmat, dar care vor contribui din plin la menţinerea unei siluete suple

Majoritatea dintre noi avem o perioadă de nemulţumire faţă de kilogramele în plus. Indiferent că s-au adunat lent, pe parcursul mai multor ani, sau destul de repede, în urma unui eveniment sau stări neplăcute, e timpul să luăm atitudine. Dar, de cele mai multe ori, dificultatea procesului de slăbire stă în faptul că nu ştii ce dietă e mai potrivită, ce anume poţi mânca şi ce nu. O vizită la medicul nutriţionist sau la o clinică specializată şi de încredere ar trebui să fie primul pas pentru orice femeie care vrea să slăbească.

Diete sunt multe şi extrem de variate. În general, legumele, fructele sau cerealele sunt în topul preferinţelor. Un aspect important pe care multe diete sau programe de slăbit îl omit e menţinerea obiceiurilor sănătoase, proaspăt căpătate.

Obiceiurile sunt mai importante decât credeai

Pentru creierul nostru, un obicei este o scurtătură. Avem nenumărate obiceiuri, pe care le aplicăm zi de zi, fără să ne mai gândim la ele. Odată învăţat, e greu să mai scapi de un obicei. E nevoie doar de un singur factor declanşator pentru a iniţia o secvenţă pe care creierul a învăţat să o execute automat, fără prea mult consum de energie. Asta deoarece obiceiurile sunt una dintre modalităţile eficiente prin care creierul nostru face faţă sarcinilor repetitive, de zi cu zi, economisind energia necesară funcţionării altor procese, mai importante.

Un obicei se declanşează, apoi se termină cu o recompensă. Recompensa reprezintă şi motivul pentru care este atât de greu să capeţi un nou obicei bun, sau să scapi de unul rău. Sau să poţi mânca într-un mod benefic pentru organism, chiar şi după ce ai încheiat un program de slăbire.

Un reputat nutriţionist, Prof. Dr. George Blackburn, de la Harvard Medical School, spunea că trebuie să arăţi respect mâncării şi mai ales senzaţiei de foame. Conştientizează când îţi este foame şi respectă semnalele corpului, fără a te înfometa sau fără a exagera.

Programele şi dietele moderne, precum dieta oloproteica, urmată cu succes şi de vedetele de la noi, ţin cont de factorii comportamentali pentru a asigura o rată mai mare de succes. Bineînţeles, o dietă trebuie să fie personalizată şi recomandată de medic, pe baza unor analize clare, care să arate nivelul diferitelor substanţe din corp.

Fiecare dietă trebuie personalizată de medic

În funcţie de acestea, medicul nutriţionist va recomanda anumite grupe sau combinaţii de alimente, exerciţii fizice, activităţi specifice, precum plimbările pe jos sau pe bicicletă, ori perioade de somn. Având acest echilibru, important este ca persoanele care urmează o astfel de dietă să nu resimtă senzaţia de foame sau restricţii severe, care le-ar putea determina să abandoneze procesul de slăbire. Având nutrienţii necesari, organismul va da mai puţine semnale că nu acceptă programul impus de tine şi vei experimenta rar sau chiar deloc senzaţia de foame sau de poftă.

Desigur, orice dietă are indicaţii şi contraindicaţii, pe care doar medicul le poate decide, în funcţie de profilul fiecăreia dintre noi. De exemplu, dieta personalizată oloproteică, introdusă în România de medicul Giuseppe Castaldo, impune restricţii la consumul zaharurilor şi carbohidraţilor, dar acordă o libertate mare în privinţa cărnii.

Unele băuturi, precum alcoolul sau sucurile carbogazoase pot fi complet interzise, în timp ce altele, precum cafeaua, pot fi consumate cu moderaţie. În funcţie de indicaţiile medicului nutriţionist, o astfel de dietă poate fi completată de o terapie cu suplimente nutritive, pentru a menţine necesarul de vitamine sau minerale, sau de un program de activitate sportivă.

Pentru a creşte şansele de reuşită, dar şi pentru a menţine rezultatele, cercetătorii universităţii Harvard dau şi câteva sfaturi de nutriţie simplu de urmat.

De exemplu, fă-ţi timp pentru a pregăti o masă adecvată. Graba face ca, de cele mai multe ori, să fim tentate să apucăm ce găsim prin frigider sau, mai rău, să mergem pe varianta fast-food.

Nu te grăbi la masă. În general, organismul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca mesajul de saţietate să ajungă de la receptorii din stomac la creier. O masă luată pe repede înainte ar putea fi prea mult, fără să-ţi dai seama.

Consumă cantităţi aproximativ egale, de la o masă la alta. Un mic dejun prea frugal ar putea să te lase cu o senzaţie de foame, ceea ce te poate face să iei un prânz prea copios. La fel, o cină mult prea uşoară ar putea să te facă să te trezeşti cu senzaţia de foame, ceea ce va duce, implicit, la un mic dejun prea copios, pornind astfel un cerc vicios.

Dormi suficient. Multe studii de specialitate au stabilit o legătură clară între somnul insuficient şi creşterea riscului de îngrăşare sau chiar obezitate. În plus, persoanele care dorm mai puţin de şase ore, tind să mănânce neregulat.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg