Aportul alimentar de sodiu nu trebuie să depăşească 2.000 de miligrame pe zi. Orice exces poate inhiba absorbţia corectă a substanţelor nutritive şi perturbă funcţiile normale ale corpului. Iată care sunt consecinţele unei alimentaţii prea sărate.


Citeşte şi:

Alimente care ascund sarea

Află ce boli poate ascunde pofta de sare


Tensiunea mare

Unul dintre pericolele unui regim alimentar sărat este hipertensiunea arterială. Aportul crescut de sareprovoacă retenţia apei şi favorizează un aflux anormal de molecule de apă în vasele de sânge. Aceast efect creşte instantaneu volumul de sânge şi  tensiunea arterială. Creşterile bruşte ale tensiunii arteriale pun viaţa în pericol,favorizând accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de cord. Reducerea aportului de sodiu,prin dietă,scade tensiunea arterială.

Osteoporoza

Sodiul inhibă utilizarea calciului,ceea ce duce la o pierdere a masei osoase. Femeile,care sunt la menopauză,diabeticii şi persoanele în vârstă,care prezintă deja un risc ridicat de a se îmbolnăvi de osteoporoză,ar trebui să fie deosebit de atenţi cu privire la consumul de sare. Un regim alimentar bogat în sare poate intensifica drastic şansele apariţiei fracturilor şi a altor deformări scheletice.

Umflarea picioarelor

Senzaţie de sete apare şi după ce consumi alimente sărate. Acest lucru se întâmplă deoarece excesul de sodiu din sânge atrage apa din celule în ţesuturi. Celulele deshidratate semnalează creierului că ai nevoie de apă. Având ţesut umplut cu lichid te face să arăţi umflată,iar aceste simptome sunt deosebit de severe atunci când afectează părţile inferioare ale corpului. Reducerea aportului de sare te ajută să previi să ai picioare sau glezne umflate.