De ce joaca şi jocurile sunt importante în dezvoltarea copiilor

1 copil care se joaca jpg jpeg

În lumea de astăzi, saturată de tehnologie, vedem din ce în ce mai des copii de toate vârstele jucându-se singuri, pe diferite dispozitive electronice mobile. În timp ce aceste tipuri de activităţi îi pot ajuta la dezvoltarea unor abilităţi, este important pentru toţi copiii să fie implicaţi în jocuri de grup, în care să fie puşi în situaţia de a conlucra şi de a socializa.

Jocurile, atât cele de exterior, care implică deseori şi activitate fizică, cât şi cele de interior, au întotdeauna un impact pozitiv asupra copiilor. În general, le amplifică starea de bine, comportamentul social, dar şi dezvoltarea cognitivă şi emoţională. Mai mult, le poate stimula dezvoltarea unor talente personale sau le pot corecta anumite tendinţe mai puţin agreabile, cum ar fi agresivitatea sau lipsa de răbdare. Dacă ai nevoie de câteva motive în plus pentru a-ţi trimite copilul la joacă, iată câteva beneficii ale jocurilor de toate felurile.

Stimularea spiritului de echipă, a cooperării şi a abilităţilor de leadership

Jocurile, atât cele practicate la interior, mai statice, cât şi cele de exterior, mult mai dinamice,  ajută la stimularea creativităţii, a spiritului de echipă, a fairplay-ului şi a abilităţilor de leadership. Copiii învaţă să coopereze unii cu alţii în cadrul regulilor impuse de joc, învaţă să piardă, dar şi să se pună de acord cu alţi participanţi. În general, jocurile au o contribuţie importantă la dezvoltarea personalităţii unui copil, deoarece îi permite să acţioneze independent, să ia decizii spontane şi să îşi construiască încrederea în sine. Jocurile, dar şi activităţile sportive recreative, cum ar fi tenisul de masă sau mersul pe bicicletă, nu numai că facilitează un stil de viaţă sănătos, dar îi ajută şi pe elevi să funcţioneze mai bine la şcoală.

Dezvoltarea stimei de sine şi a încrederii

Joaca ajută la creşterea respectului de sine şi a încrederii copilului. Chiar dacă presupune un scenariu imaginar, ca în „Hoţii şi vardiştii”, copiii trăiesc cu adevărat jocul şi învaţă să facă faţă stresului şi presiunii. Copiii care se angajează în jocuri în aer liber învaţă mai uşor diferite abilităţi sociale şi de comunicare, fapt ce contribuie la o mai mare încredere în propria persoană. Totodată, astfel de activităţi îi ajută pe copii din punct de vedere al comunicării, punându-i în situaţia de a fi mult mai atenţi la limbajul non-verbal.

Dezvoltarea abilităţilor cognitive

Strategia şi logica sunt folosite în multe tipuri de jocuri. Chiar şi atunci când joacă dame, atunci când se gândesc la următoarea mişcare de pe tablă, copiii pot dezvolta abilităţi cognitive viitoare, de rezolvare a problemelor şi de raţionament. Alte jocuri pentru copii, precum board game-urile, îi ajută, de asemenea, să îşi dezvolte gândirea, contribuind, în funcţie de vârstă, la sedimentarea unor cunoştinţe dobândite deja. De asemenea, astfel de jocuri îi învaţă pe copii cum să câştige, cum să piardă, cum să îşi facă strategii şi cum respectarea regulilor poate fi determinantă pentru a obţine un succes.

Însuşirea unei discipline

Jocurile, mai ales cele colective, nu au ca principal obiectiv doar distracţia. Ele pot, de asemenea, şi chiar mai eficient decât alte metode, să insufle unui copil spiritul de disciplină şi să-l înveţe lucruri importante despre concepte mai greu de explicat, cum ar fi loialitatea. Toate aceste abilităţi, dobândite prin joacă, îl ajută pe copil să se adapteze mai bine la rolurile pe care ar fi de aşteptat să le joace la vârsta adultă şi să fie pregătit să facă faţă provocărilor inevitabile din viaţa personală sau profesională.

Depăşirea emoţiilor negative

La vârste încă fragede, copii se pot confrunta cu emoţii pe care nu le pot identifica precis şi nu au instrumentele cognitive necesare pentru a le exprima. De multe ori, aceste frustrări se transformă în agresivitate, crize de furie etc. Implicarea în mod frecvent în diferite jocuri, mai ales cele în aer liber ce presupun şi activitate fizică, îi ajută pe copii să se echilibreze din nou şi să depăşească stările de anxietate, tensiune şi nervozitate. Aerul proaspăt de care copiii se vor bucura în timp ce se joacă va aduce un plus de valoare în bunăstarea lor fizică.

De la abilităţi de comunicare şi de coordonare, până la disciplină şi fairplay, joaca rămâne una dintre cele mai frumoase modalităţi de învăţare la îndemâna unui copil, care trebuie încurajată de fiecare dată când este posibil.

Sursa foto: Unsplash.com