„Nu eu am spart paharul!”,„Tatăl meu este Superman!”. De ce mint cei mici şi când este cazul ca adulţii să intervină? Să fie mereu nevinovate aceste minciuni venite din partea copiilor? Iată câteva răspunsuri!
Pe aceeaşi temă:

Perioada minciunilor este o etapă firească în procesul de dezvoltare. Până la o anumită vârstă,copilul confundă realitatea cu ficţiunea. Însă când acestea sunt frecvente şi deliberate,devin un semnal de alarmă pentru părinţi. Pentru a ştii cum să-l ajuţi,e bine să înţelegi care sunt motivele pentru care cel mic ajunge să mintă.

Exemplul părinţilor îl poate influenţa

De obicei,cei mici imită comportamentul adulţilor. Aşa că dacă îl surprinzi scoţând câteva „gogonele”,e bine să ştii că exemplul celor din jurul lui poate fi de vină. Gândeşte-te dacă nu cumva ai omis să-ţi onorezi vreo promisiune sau dacă ai jucat rolul lui Pinocchio cu copilul tău. Dacă tu ai minţit,cel mic poate crede că minciuna este firească şi consideră că e normal să acţioneze în consecinţă.

Nu realizează că greşeşte minţind

La copii,minciuna este des întâlnită. Asta pentru că aceştia nu-şi dau seama că minţind fac un lucru rău şi nu realizează importanţa faptului de a spune mereu adevărul. Aici intervine rolul tău în educarea celui mic:atunci când copilul minte,trebuie să-i explici de ce este rău să spună minciuni şi ce consecinţe nefaste are acest comportament. Ilustrează acest lucru prin poveşti sau fabule,astfel încât acesta să înţeleagă mai bine. Nu-i cere copilului să mintă pentru tine în nicio ocazie,pentru că va fi bulversat şi nu va învăţa adevărata semnificaţie a actului de a minţi.

Ascunde un lucru dureros

Minciunile copiilor,inventate sau exagerate,pot să fie şi un semnal de alarmă cu privire la ceva ce s-a întâmplat în trecut,acesta poate fi un eveniment neplăcut de care vor să uite sau pe care vor să-l ascundă. Sau pentru că le e ruşine ori frică. Aşa că,înainte de a-l pedepsi că ascunde adevărul,este important să descoperi motivul pentru care micuţul alege să mintă.

Un mod de a obţine atenţie

Uneori,cei mici mint pentru a obţine diverse obiecte sau atenţie din partea adulţilor,din dorinţa de a nu dezamăgi sau pentru a nu primi pedepse când fac vreo boacănă. Iar motivele nu se opresc aici... Totuşi,acest comportament al copilului trebuie descurajat,astfel rişti ca cel mic să nu se oprească din minţit. Câştigă încrederea copilului şi încearcă să-l determini să nu-i mai fie frică de consecinţele adevărului.

Teama de pedeapsă,un motiv în plus

Când l-ai surprins pe copil că minte,este indicat mai întâi să-i spui cât de rău te simţi pentru fapta făcută de el,decât să-l pedepseşti. Nu fi prea dură cu cel mic,ci încearcă să-ţi aminteşti că principalul scop al unei pedepse este să încurajeze sinceritatea. Un mesaj negativ nu va face decât să-l sperie pe cel mic şi-l va motiva să mintă în continuare pentru a o evita.