De ce mucegaiul din brânză nu este periculos şi de ce este bine să mănânci acest aliment

1 shutterstock 1051204577 jpg jpeg

În trecut, oamenii nu-şi permiteau să arunce mâncarea, nici pe cea deteriorată, chiar dacă acest lucru presupunea riscuri pentru sănătatea lor. S-a dovedit însă că nu toată mâncarea mucegăită era rea, dimpotrivă. Rafinată în timp, îmbogăţită cu mucegaiuri nobile, brânza cu mucegai a devenit una dintre cele mai apreciate şi mai scumpe din lume, în zilele noastre.

Astăzi, majoritatea oamenilor preferă să nu mănânce alimente mucegăite. Nu doar pentru că poate fi destul de neplăcut ca gust, ci pentru că pot cauza probleme de sănătate periculoase. O excepţie la această regulă este brânza cu mucegai, căci acest tip de mucegai nu este rău ci, dimpotrivă, benefic.

Fie că vorbim de brânzeturile cu mucegai la exterior (camembert, brie), sau de cele cu mucegai albastru la interior (roquefort, gorgonzola, stilton etc), toate aceste sortimente - şi multe alte zeci – sunt astăzi consumate la scară mondială.

Cunoscut sub numele de Penicillium roqueforti, acest tip de mucegai este esenţial pentru obţinerea brânzeturilor albastre şi nu numai că nu e periculos, dar are proprietăţi antibacteriene. Sporii lui fac parte din aceeaşi familie cu cei folosiţi pentru fabricarea antibioticului penicilină. 

Astăzi, procesul de maturare a brâzeturilor din această gamă are loc într-un mediu controlat şi supravegheat. Mici cantităţi de mucegai sunt injectate brânzeturilor, apoi lăsate o perioadă mai mică sau mai mare de timp, pentru a acţiona şi a crea acel produs delicios. În primul rând, el accelerează descompunerea proteinelor şi a grăsimilor din brânză, producând enzime care eliberează aminoacizi. Această reacţie chimică din brânză produce textura unică, aspectul şi acea aromă distinctă, înţepătoare.

Totuşi, la fel ca alte tipuri de brânză, brânza cu mucegai nobil este perisabilă şi se poate strica repede, dacă nu este păstrată corespunzător. Ea trebuie ţinută în frigider, bine împachetată, ideal în hârtie pergament, iar astfel poate rezista până la 3-4 săptămâni.

Dacă observi pete albe, verzi, roz sau gri pe suprafaţa acestor brânzeturi, e un indiciu că s-au stricat. De asemenea, brânza care dezvoltă un miros puternic, similar cu amoniacul, poate fi stricată. Consumul de brânză albastră alterată poate provoca intoxicaţii alimentare, care cauzează simptome cum ar fi greaţă, vărsături, diaree şi crampe.

Un studiu efectuat în Franţa a arătat că acest aliment poate avea proprietăţi antiinflamatorii care protejează împotriva multor boli. Cu cât brânza a avut un proces mai lung de maturare, cu atât mai mult au crescut proprietăţile sale antiinflamatorii. 

FOTO Shutterstock