De ce nu apare sarcina?

1 78256 original jpg jpeg

Cu toate că a trecut aproape un an de când ai lăsat deoparte anticoncepţionalele sau ai fost la medic pentru scoaterea steriletului, nu ai rămas însărcinată. Te ştii sănătoasă, la fel şi partenerul de viaţă şi, cu toate acestea, sarcina se încăpăţânează să apară. De ce nu apare sarcina?

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate, ne spune care sunt principalele motive pentru care o sarcină întârzie să apară.

În primul rând, atunci când sarcina nu apare după mai bine de 12 luni de contacte sexuale regulate şi neprotejate, cuplul nu trebuie să mai amâne vizita la medicul specialist în infertilitate pentru a începe investigaţiile. Factorii ce duc la infertilitatea nu sunt puţini la număr şi nu sunt doar de natură medicală. Astfel, una dintre cauzele infertilităţii feminine este vârsta celei care-şi doreşte să rămână însărcinată. Din ce în ce mai des, a punctat dr. Vythoulkas, femeile se gândesc la sarcină abia după ce au stabilitatea financiară şi locul de muncă visat. Doar că acestea, de cele mai multe ori, au loc după împlinirea vârstei de 35-37 de ani, atunci când curba fertilităţii feminine intră pe o pantă descedentă. Iar după 40 de ani, fertilitatea scade şi mai mult, astfel încât obţinerea unei sarcini pe cale naturală este foarte scăzută.

Menopauza precoce

O altă cauză importantă a infertilităţii de tip feminin este menopauza precoce, un diagnostic pe care îl dau din ce în ce mai des, a continuat dr. Vythoulkas. Afecţiunea este caracterizată de încetarea menstruaţiei şi, în directă legătură, a activităţii ovarelor. Printre cele mai importante cauze ale apariţiei acesteia se numără bolile autoimune tiroidiene şi articulare, infecţiile ovariene, anomaliile cromozomiale sau istoricul în familie de menopauză precoce.

Endometrioza

Problemele endometrului se numără printre cauzele frecvent depistate ale infertilităţii feminine. Simptomele endometriozei sunt uşor de recunoscut: dureri pelvine la menstruaţie şi sângerări abundente, contact sexual dureros, urinări frecvente şi dureroase şi, nu în ultimul rând, absenţa sarcinii. Diagnosticul se pune prin laparoscopie, o intervenţie puţin invazivă, dar cu ajutorul căreia poate fi şi eliminată problema medicală. Endometrioza este o boală recurentă în aproximativ 40% dintre cazuri.

Ovarele polichistice

Diagnosticul de ovare polichistice este o altă cauză de infertilitate feminină. SOV sau sindromul ovarelor polichistice apare atunci când organismul femeii produce mai mulţi hormoni masculini, ciclul menstrual este neregulat ceea ce duce la ovulaţii mai rare sau chiar lipsa acestora. Diagnosticată şi tratată din timp, şansele femeii de a rămâne însărcinată cresc.

Fibroame si polipi uterini

Pe lângă aceste cauze de infertilitate menţionate, foarte des întâlnite, a mai spus dr. Vythoulkas, nu sunt deloc de neglijat existenţa fibroamelor şi a polipilor uterini, malformaţiile uterului, folosirea pe termen lung a unor dispozitive intrauterine de contracepţie, stresul, regimul alimentar bazat pe mâncare de tip fast-food, obezitatea sau, din contră, subponderabilitatea.

Sursa foto: nichd.nih.gov