Odată cu încălzirea globală, oamenii de ştiinţă au căutat cauze şi soluţii pentru emisiile de gaze de seră şi, surprinzător sau nu, au descoperit că unul dintre cele mai obişnuite animale de pe planetă contribuie masiv la poluarea mediului înconjurător. Chiar mai mult decât un binecunoscut poluator mondial – maşinile.

Vânturile trase şi râgâiturile

În concordanţă cu cele relatate de Naţiunile Unite, combinaţia de vânturi şi râgâituri provenite de la vaci este responsabilă pentru cel puţin 4% din toate emisiile de gaze de seră de pe planetă. Cu alte cuvinte sunt toxice!

Oamenii de ştiinţă susţin că metanul, care este prezent în vânturile şi râgâiturile vacilor, poate păstra căldura în atmosferă mai mult decât o face CO2. E adevărat că maşinile emit o cantitate mai mare de dioxid de carbon (CO2) decât vacile, însă metanul este de 23 de ori mai nociv, ceea ce înseamnă că bietele animale sunt mai periculoase decât automobilele.

Vacile sunt hrănite cu cereale în loc de iarbă, pentru a creşte viteza de producţie, însă sistemul lor digestiv este proiectat astfel încât să digere iarbă, nu cereale. Probabil de aici şi problemele lor digestive... În plus, hrana vacilor necesită cantităţi enorme de fertilizator, iar nitrogenul din fertilizator are şi el nevoie de mult combustibil fosil pentru a fi produs. Deci acesta este un alt impact negativ – indirect, ce-i drept - asupra mediului!

Chiar şi hrănite corespunzător, adică cu iarbă, vacile tot sunt un poluator important în lume. De la fermă la abator şi de la abator la centrul de producţie şi apoi în magazinul de unde o cumprăm noi, carnea de vacă este transportată de mai multe ori, ceea ce presupune un consum de benzină consistent.

În concluzie, un singur burger de vită produce atâtea gaze de seră cât emană o maşină într-o deplasare de 320km!

Ploaia nu ajută întotdeauna

Un alt „defect” al vacilor este că sunt responsabile pentru 2/3 din amoniacul care este eliberat în atmosferă. Balega vacilor şi urina lor emană amoniac în aer. Din cauza faptului că mii de vaci sunt ţinute în acelaşi loc, în ferme, se produce o cantitate enormă de amoniac pe acea suprafaţă de pământ, iar acesta produce ploaia acidă. Iar ploaia acidă nu e deloc benefică plantelor, terenurilor de pământ şi animalelor.

Cât de mult poluează, totuşi, maşinile?

Dacă e să luăm în calcul volumul de substanţe nocive emis, maşinile produc mai mult dioxid de carbon decât produc vacile metan. Dar metanul are o putere mai mare de-a capta căldura, iar acest lucru cauzează încălzirea globală.

Alternativa este maşina electrică, pentru a avea un impact negativ cât mai mic asupra mediului înconjurător. Iar, în ceea ce priveşte vacile, nu e vina lor! Dacă ar fi fost lăsate în pace să trăiască şi să moară natural, suprapopularea lor nu ar fi existat. Iar hrana lor, vânturile lor toxice, transportul şi despăduririle sunt toate probleme care trebuie luate în vizor de om, pentru un impact negativ cât mai mic asupra naturii.