Un aliment este alcalin atunci când nivelul său de pH este mai mare de 7. Dacă este egal cu 7 este considerat a fi neutru, iar dacă este mai mic de 7 este considerat aliment acid. Totodată, există anumite alimente cu pH acid, dar care în organism au efect alcalinizat. Spre exemplu, sucul de portocale are un pH acid între 3.30 şi 4.20, iar în organism are efect alcalin. Totodată, efectul alcalinizat este dat de concentraţia de minerale din aliment sau din băutură.

Dieta pe baza alimentelor alcaline a fost dezvoltată de Dr. Robert Young, un om de ştiinţă american, care a studiat impactul alimentelor alcaline şi acide asupra organismului, mai bine de douăzeci de ani. El spune că odată cu introducerea în dietă a alimentelor alcaline, organismul va avea o imunitate mai bună, o stare de sănătate optimă, vei scăpa mai repede de kilogramele în plus, iar riscul de apariţie a bolilor de inimă va fi redus.

Dieta alcalină are ca scop evitarea băuturilor şi alimentelor acide, precum: cafeaua, lactatele, alimentele procesate sau prăjite şi introducerea în alimentaţie alimente alcaline, precum: legume crude, fructe, smoothie-uri verzi etc.

„Nu am găsit niciodată un program de mâncare, care să aibă un efect atât de bun asupra stării mele de sănătate. Simt că sunt hrănit şi nu mai am poftă de mâncare aşa cum am avut până acum. Mănânc conştient, papilele mele gustative parcă au prins viaţă. Este un mod natural de a mânca, un stil de viaţă‟, spune nutriţionistul Vicki Edgson, cofondator Honestly Healthy.

Cele mai bune alimente alcaline