De ce să NU îţi pedepseşti copilul: 5 motive care îţi vor da de gândit

1 shutterstock 558064336 jpg jpeg

Nu te simţi confortabil când trebuie să educi copilul în mod ferm şi, la nevoie, să îi aplici sancţiuni pentru că altfel nu te ascultă. Te gândeşti că aceasta este singura modalitate de a-l aduce pe drumul cel bun. Te înşeli! Următoarele motive te vor convinge să vezi lucrurile dintr-un alt unghi.

Mai întâi, trebuie să ştii că, dacă alegi să nu îl mai pedepseşti, nu înseamnă că renunţi complet la tehnicile de disciplinare, ci doar că schimbi modul de abordare.

Pedeapsa are efect pentru scurt timp

Vrei să îi dai o lecţie pentru greşeala comisă, însă nu aşa îl vei învăţa cum să facă o alegere corectă în viitor. Rădăcina disciplinei constă în modul în care îi explici copilului unde a greşit şi cum poate să corecteze ceea ce a făcut. Încurajează-l să vorbească mereu cu tine pentru a rezolva împreună greşelile. Astfel va deprinde încă de mic faptul că are un sprijin în tine. Dovedeşte-i cât de important este să îşi schimbe comportametul şi spune-i unde va ajunge dacă va continua în aceeaşi manieră negativă.

Îi dă copilului sentimente de ruşine şi de frustrare

Poate că tu te simţi eliberată pentru că i-ai aplicat o pedeasa pe care să o ţină minte toată viaţa lui. Dar întreabă-te ce rămâne în sufletul lui? În funcţie de tratamentul la care a fost supus, copilul se va simţi stânjenit şi va aduna multe frustrări în suflet. Nu este tocmai plăcut să ştii că eşti mic şi că nu ai dreptul să spui nimic în faţa părinţilor. Cum să creşti un copil fericit este o provocare, dar merită să descoperi treptat secretul.

Nu se potriveşte de multe ori cu fapta

De câte ori nu ai ales o pedeapsă care nu îşi avea locul doar pentru că voiai să îi aplici o sancţiune care să îl usture? Dacă îi iei jucăriile pentru că nu a luat note bune la şcoală ori pentru că a stat afară mai mult decât trebuia, nu îl înveţi nimic concret. Învaţă să comunici mai bine cu el şi să descoperi de ce anume are nevoie. Poate că încearcă să îţi atragă atenţia, iar tu nici măcar nu observi.

Pedeapsa nu ar trebui gândită şi aplicată la mânie

Furia nu este un sfetnic bun, aşa că nu ar trebui să îţi pedepseşti copilul când eşti mânată de astfel de stări negative, ci să aştepţi să te calmezi. Vei privi situaţia cu alţi ochi după aceea şi îţi va fi mai uşor să iei o decizie bună. Altfel, tot ceea ce vei face va fi să îi demonstrezi copilului tău că mânia este un mod normal de a interacţiona cu cei din jur. Dacă aceste episoade se repetă des, a venit momentul să tragi un semnal de alarmă.

Îi „fură‟ copilului oportunitatea de a-şi rezolva conflictele.

De ce să nu îţi pedepseşti copilul? Pentru că tot ce faci este să îi iei un privilegiu, nu să îl înveţi ceva preţios în viaţă. Criticile tale trebuie să fie constructive şi să îl ajute pe cel mic să îşi repare singur greşeala. Lasă-l să gândească singur cum îşi poate rezolva conflictele şi vei avea mai mult de câştigat odată cu trecerea timpului.

@shutterstock