De ce să vizitezi Maramureşul

1 63103 original jpg jpeg

Pentru că este una dintre cele mai mari depresiuni din Munţii Carpaţi, iar masivele muntoase care o înconjoară au peste 2.000 de metri. De asemenea, fiind oarecum izolat, Maramureşul şi-a păstrat modul de viaţă tradiţional aproape neatins până în zilele noastre.

Nu puteau să lipsească de pe lista obiectivelor turistice ale acestei superbe zone din ţară 

Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi oraşul Sighet,care te va ajuta să înţelegi mai bine istoria neamului românesc. Dar,dincolo de toate acestea,este păcat să nu te bucuri de frumuseţea plaiurilor moroşane,care fac cinste României.

Un cimitir în care se râde în faţa morţii

Săpânţaeste o localitate maramureşeană despre care multe dintre noi au auzit,unele şi-au dorit să aibă ocazia de a o vizita şi destul de puţine au reuşit. Ceea ce pot să vă spun este că merită. E ceva cu totul special. Vorbeşte despre felul în care înţelege românul să treacă prin viaţă fără încrâncenare şi cu multă limpezime.Săpânţa este aşezată la 26 km de Vadu Izei,pe valea Tisei,pe drumul judeţean Sighet-Satu Mare. Cunoscută pentru produsele artizanat din lână,localitatea este vestită pentru cimitirul de la Săpânţa,de care se ştie în toată lumea,graţie artistului Ion Stan Pătraş,sculptor,pictor şi poet. Bucurându-se de o deosebită consideraţie în rândul sătenilor,el a reuşit să facă mai multe cruci sculptate şi pictate,pe care a fost adăugată  o scurtă istorioară,de fapt un mic rezumat reprezentând esenţa vieţii răposatului. Totul este în culori vesele,plin de umor şi haz şi astfel Cimitirul Vesel de la Săpânţa a devenit elementul de referinţă pentru un spaţiu încărcat de o spiritualitate de obârşie dacică.

Cu mocăniţa pe Valea Vaserului

Nicio altă vale din Carpaţi nu se poate compara cu Valea Vaserului. Având o lungime de 50 km – pornind din Vişeul de Sus şi ajungând la Comanu – această zonă minunat împădurită nu poate fi admirată decât din mocăniţă,un trenuleţ care circulă pe calea ferată forestieră. Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Munţii Maramureşului şi se află sub protecţie europeană.Calea Ferată Forestieră Vişeu de Sus este ştiută în lume ca fiind ultima cale ferată forestieră pe care încă şi astăzi circulă locomotive cu abur. Ea traversează un peisaj spectaculos cu regiuni înguste ale defileului,căptuşite cu stânci şi pădure,trecând prin trei tuneluri scurte înainte de Botizu. Nu există drumuri sau sate.În Făina,poţi vizita capela ridicată de coloniştii austrieci în numele Prinţesei Sissi. Călătoria pe Valea Vaserului,fie ea cu trenul,cu pasul sau cu cortul,rămâne un prilej de aventură ce merită trăită. Întâlnirea cu o altfel de viaţă lasă în minte şi suflet amintiri de neuitat.

Util:Programul trenurilor mocăniţe până la data de 14 iunie:de joi până duminică,plecare la ora 9.00 din Vişeu de Sus.

Pentru iubitorii de drumeţii

În Maramureş,Munţii Igniş şi Gutâi se bucură de un mare interes pentru peisajele vulcanice impresionante,cu urme de cratere şi platouri înalte,unde se află mai multe rezervaţii naturale: 

1.     Rezervaţia naturală Lacul Albastru,la trei km nord de Baia Sprie,pe Dealul Minei.

în văile râurilor Brazi şi Runcu,la estul Munţilor Igniş.

aproape de oraşul Baia Sprie,la poalele vârfului Igniş.

la nordul Munţilor Gutâi,cel mai vizitat lanţ vulcanic.  

Muzeul Memorial Sighetu Marmaţiei

Locul despre care se vorbeşte mult în documentarul istoric Memorialul Durerii,Închisoarea de la Sighet a fost construită în 1897 şi,din păcate,a ajuns să fie cunoscută drept Închisoarea Miniştrilor

Într-o singură noapte –5 spre 6 mai 1950 – peste 100 de români (foşti miniştri,academicieni,economişti,militari,istorici,ziarişti,politicieni) au fost încarceraţi în acest loc. În toamna aceluiaşi an,le-au urmat 50 de prelaţi (preoţi de rit greco-catolic şi romano-catolic). Bilanţul acestei acţiuni a fost tragic – peste 50 de deţinuţi politici şi-au găsit sfârşitul în celulele acestei închisori îngrozitoare.