În ciuda imaginii sobre care s-a creat în jurul său, Bach a trecut şi prin momente mai puţin flatante în viaţa sa. De pildă, a ajuns să-şi petreacă o lună întreagă după gratii. Ce infracţiune comisese? Sau a fost mai mult vorba despre răzbunarea unui om influent, care şi-a dorit cu tot dinadinsul să-l facă să plătească?

Conform celor scrise de Classical-Music.com, faimosul compozitor nu era un infractor adevărat, el ajungând să-şi piardă libertatea pentru că-l enervase pe cel care avea puterea de a-l arunca după gratii. Şi, oricum, odată ajuns în închisoare, Bach n-a suferit nespus din această cauză, condiţiile în care a trăit acele zile fiind destul de bune.

După cum ne informează Mental Floss, la începutul anilor 1710, Bach era compozitorul de la Curtea Regală, angajat de Ducele de Sachsen-Weimar. După cinci ani petrecuţi la curte, Sebastian ajunsese să facă munca unui director muzical, însă tot creditul îl lua un om în vârstă incapabil să mai muncească. Bach a sperat să fie numit Director muzical în momentul în care bătrânul a murit, însă - o nouă dezamăgire! - a fost numit fiul acestuia şi nu compozitorul.