Părul roşcat apare în mod natural la mai puţin de 2% dintre oamenii din întreaga lume. Cu alte cuvinte, a avea părul roşcat este extrem de rar. Cel mai frecvent, apare la cei de origine europeană. Scoţia deţine cel mai mare procent de persoane roşcate (13%), iar Irlanda ocupă locul al doilea, mai exact 10% din populaţie are părul roşu. Totodată, roşcatele au părul mai voluminos, iar persoanele roşcate şi cu ochi albaştri sunt rar întâlnite pe Pământ. Cercetătorii Spitalului General din Massachusetts (Boston) au aflat că oamenii cu pigment roşcat mai au o calitate în plus faţă de alte persoane: pot face faţă durerii mai uşor decât persoanele cu altă culoare de păr. Acest lucru poate pare ciudat, dar specialiştii cred că acest studiu este un prim pas care va ajuta la dezvoltarea viitoarelor tratamente pentru gestionarea durerii.

Cum rezistă la durere

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au studiat o specie de şoareci cu părul roşu şi au descoperit că au toleranţă mai mare la durere decât şoarecii cu alte culori de păr. La fel ca oamenii, şoarecii cu părul roşu secretă un nivel mai scăzut de molecule POMC din melanocitele (celulele care pigmentează pielea sau părul) lor. Această moleculă conţine diverşi hormoni, inclusiv unul care creşte sensibilitatea la durere. Astfel, producţia acestei molecule la nivel mic duce la creşterea semnalelor care ajută la blocarea durerii. Prin urmare, creşte şi toleranţa la durere.

Potrivit revistei de ştiinţă Science Advances această descoperire va ajuta la viitoarele tratamentele care vor avea ca scop gestionarea durerii. De exemplu, poate vor fi disponibile medicamente noi care vor putea bloca receptorii care trimit semnalele de durere către creier. Iar mai apoi, persoanele cu alte culori de păr vor putea beneficia de ceea ce se bucură în mod natural roşcatele.

Sursă foto: Shutterstock