De ce sunt viorile Stradivarius atât de valoroase? Cea mai scumpă se ridică la 20 de milioane de dolari!

1 vioara shutterstock 57788665 jpg jpeg

Numele Stradivarius este sinonim cu o calitate superioară în ceea ce priveşte instrumentele muzicale, mai ales viorile. Mai mult de-atât, acest brand se mândreşte cu faptul că a creat cea mai scumpă vioară din lume, estimată la 20 de milioane de dolari. Totuşi ce este atât de special la un astfel de instrument şi de ce costă atât de mult?

În primul rând, contează felul de materiale folosite la crearea unei viori, apoi trebuie luat în seamă nivelul de măiestrie al celui care a realizat-o, priceperea acestuia şi, evident, sunetul pe care-l produce produsul final.

Istoria Stradivarius a început odată cu Antonio Stradivari, un lutier italian, adică meşteşugar specializat în construirea şi repararea instrumentelor muzicale cu coarde, care s-a născut în 1644. Nu se ştiu multe despre viaţa lui, doar că era vestit pentru dibăcia sa în crearea unor instrumente ca harpa, violoncelul, chitara şi viorile. 

După cum ne informează Muzeul Smithsonian, Stradivari avea un magazin în Cremona, Italia, unde a realizat instrumente muzicale până în ziua în care a murit, în 1737. De-a lungul vieţii sale, reuşise să creeze nu mai puţin de 1000 de instrumente, iar experţii sunt de părere că aproximativ 650 dintre ele au reuşit să supravieţuiască până-n ziua de astăzi.

Pe măsură ce au trecut anii, viorile Stradivarius şi-au crescut valoarea. Totuşi de ce au ajuns la asemenea preţuri astronomice?

În primul rând pentru că sunt instrumente rare, care n-au mai fost făcute după moartea lui Antonio Stradivari. Un alt motiv pentru care costă atât de mult este calitatea superioară pe care o au aceste viori, iar faptul că deţii o vioară Stradivarius denotă statutul superior pe care-l ai în industria muzicală. Cu alte cuvinte, cei care au intrat în posesia unui asemenea exemplar sunt privilegiaţi doar prin simplul fapt că deţin un obiect vechi de câteva sute de ani.

S-a ajuns să fie atât de valoroase, încât doi oameni au fost ucişi din cauza a patru astfel de exemplare autentice. Bernard Raymond von Bredow era un neamţ de 62 de ani care colecţiona violi rare şi care s-a mutat cu fiica sa, Lydia, în Paraguay, în 2019. Din păcate, amândoi şi-au găsit sfârşitul acolo în octombrie 2021. În urma anchetei efectuate de poliţie, s-a ajuns la concluzia că făptaşul căuta certificatele de autentificare ale instrumentelor deţinute de Bernard şi că, pentru a le obţine, a recurs chiar şi la tortură. 

În prezent, cea mai scumpă vioară Stradivarius se numeşte "Messiah" şi se află la Muzeul Ashmolean din Oxford, Marea Britanie. Stradivari a făcut instrumentul respectiv în 1716, în apogeul carierei sale, şi vioara este în continuare într-o stare foarte bună, având în vedere că a fost realizată pentru a fi colecţionată şi a stat mai tot timpul în cutia sa. Valoarea acesteia este de 20 de milioane de dolari.

Foto - Shutterstock



Recente

obiceiuri demodate jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Eva Mendes, Ryan Gosling  jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Emmanuel Macron, Brigitte Macron  foto Shutterstock jpg
Robert Downey Jr, Susan Downey  jpeg
Matthew Perry, în comă două săptămâni colaj  Sursa   Shutterstock jpg
Camilla Parker jpeg
Click! Pentru Femei jpeg
Olivia Munn, Christie Brinkley  foto   Shutterstock jpg
Chuck Norris  foto   Shutterstock, Imdb jpg
Familia Regala, obiceiuri alimentare jpg
Sharon Stone și Billy Baldwin  foto   Shutterstock, Sliver (1993) jpg
haine jpg
Angelina Jolie jpg
Lily Allen  foto   Shutterstock jpg
probleme in cuplu jpg
menstruatie  jpg
Christina Applegate jpg