În primul rând, contează felul de materiale folosite la crearea unei viori, apoi trebuie luat în seamă nivelul de măiestrie al celui care a realizat-o, priceperea acestuia şi, evident, sunetul pe care-l produce produsul final.

Istoria Stradivarius a început odată cu Antonio Stradivari, un lutier italian, adică meşteşugar specializat în construirea şi repararea instrumentelor muzicale cu coarde, care s-a născut în 1644. Nu se ştiu multe despre viaţa lui, doar că era vestit pentru dibăcia sa în crearea unor instrumente ca harpa, violoncelul, chitara şi viorile. 

După cum ne informează Muzeul Smithsonian, Stradivari avea un magazin în Cremona, Italia, unde a realizat instrumente muzicale până în ziua în care a murit, în 1737. De-a lungul vieţii sale, reuşise să creeze nu mai puţin de 1000 de instrumente, iar experţii sunt de părere că aproximativ 650 dintre ele au reuşit să supravieţuiască până-n ziua de astăzi.

Pe măsură ce au trecut anii, viorile Stradivarius şi-au crescut valoarea. Totuşi de ce au ajuns la asemenea preţuri astronomice?