Dacă vrei să-l înlocuieşti pe cel vechi sau e vorba despre primul lui rucsac de şcoală, atunci ar fi indicat să faci alegeri inteligente. Atât mărimea, felul în care acesta se prinde de umeri, cât şi rezistenţa materialelor contează foarte mult! Iată câteva detalii de care trebuie să ţii cont dacă vrei să faci cea mai bună alegere.

Optează pentru un ghiozdan pe marime

Fereşte-te de ghiozdanele încăpătoare şi voluminoase, care-i depăşesc mărimea trunchiului. Un rucsac mai mare îi va afecta poziţia, iar centrul de greutate va pica necorespunzător. Este foarte important să-i alegi un ghiozdan de măsuri proporţionale, pentru că aşa îi vei proteja coloana şi-l vei ajuta să se dezolve armonios.

Bine de ştiut!

Un studiu al Institutului Naţional de Statistică relevă faptul că aproape 5% dintre elevi suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale, pentru că poartă ghiozdane prea grele sau de o dimensiune necorespunzătoare.

Atenţie la greutatea ghiozdanului!

În mod normal, greutatea totală a ghiozdanului unui elev, indiferent că este la clasa pregătitoare, indiferent că este mai mare, nu trebuie de depăşească 10%-15% din greutatea celui mic. Aşadar, e foarte important să optezi pentru un rucsac relizat din materiale rezistente, dar uşoare, fără întărituri din plastic sau metal, care să nu îngreuneze şi mai tare sarcina de a-şi căra caietele şi manualele aferente.

Pentru a face cea mai bună alegere, fii atent la următoarele detalii:

  1. Modelul de ghiozdan pe care îl alegi pentru şcolar trebuie să fie mai îngust decât umerii copilului.
  2. Bretelele rucsacului trebuie să fie late (de circa 5 cm), cât mai moi şi să fie ajustabile în funcţie de anatomia copilului.
  3. Optează întotdeauna pentru modelele care permit aerul să circule, aşa încât cel mic să nu transpire la spate.
  4. Ai grijă şi la tipul materialului şi optează întotdeauna pentru un model cu grad mărit de impermeabilitate.
  5. Acordă atenţie şi la inserţiile reflectorizante ale ghiozdanului. Acestea îi vor asigura o vizibilitate mai mare pe timp de seară, atunci când este în staţiile de transport în comun sau pe trecerea de pietoni.

@shutterstock