Librăriile online au o gamă variată de cărţi pentru copii, de toate vârstele, de la cei mai mari până la cei mai mici, menite să-i însoţească şi să-i susţină pe aceştia pe parcursul dezvoltării lor. Fie că vorbim despre cărţi de poveşti, fie că vorbim despre cărţi destinate uzului educaţional, pe piaţă vei întâlni o gamă variată de produse special gândite pentru educaţia şi formarea celor mici.

De ce să-i citeşti celui mic carti pentru copii?

Poveştile au un puternic impact asupra celor mici, dar şi asupra celor mari. Cu toţii reacţionăm pozitiv la poveşti, iar identificarea şi empatizarea cu anumite personaje ne ajută să putem găsi soluţiile la propriile probleme.

Ca şi în cazul adulţilor, copiii sunt extrem de receptivi atunci când vine vorba despre poveşti. Astfel, poţi găsi un aliat de nădejde în lecturile destinate celor mici pentru a-l ajuta pe puiul tău să gestioneze sau să înveţe un anumit comportament. Astfel, lectura îţi poate veni în ajutor pentru a-l convinge pe prichindel să se spele pe dinţi sau să folosească oliţa. Sunt nişte activităţi banale şi cotidiene pentru adulţi, însă nişte abilităţi atât de importante pentru cei mici. Renunţarea la scutec şi învăţarea rutinei de igienă sunt pietre de hotar atunci când vine vorba despre dezvoltarea emoţională armonioasă a celor mici.

Tot cu ajutorul poveştilor din aceste cărţi pentru copii îl vei ajuta pe cel mic să înveţe ce sunt emoţiile, să le identifice, să le conştientizeze şi cum să reacţioneze la ele, în funcţie de situaţii specifice. Fie că este în primele luni de viaţă, fie că deja a ajuns la şcoală, lectura este şi va fi întotdeauna un aliat în dezvoltarea cognitivă şi emoţională a copilului tău!

De la ce vârstă poţi începe să-i citeşti cărţi pentru copii?

Încă dinainte de a se naşte poţi citi astfel de cărţi! Da, acesta este răspunsul corect! Niciodată nu este prea devreme! Încă de când sunt în burtică, bebeluşii pot auzi vocea mamei şi a celor din afară. Astfel, deprinderea obiceiului de a-i citi bebeluşului pe când este încă în burtică va duce la dezvoltarea unei relaţii precoce şi sănătoase cu părinţii săi. Vei fi uimită de faptul că, după naştere, bebe va recunoaşte rutina şi se va bucura de fiecare dată când îi vei citi.

Cu ajutorul lecturii, bebe va putea urmări conturul imaginilor cu degeţelele, va observa imaginile alb-negru, va descoperi detaliile roşii şi va începe să exploreze singur lumea din jur. Primele cărţi din viaţa micuţului au rolul de a-l ajuta să-şi dezvolte vocabularul, imaginaţia şi să facă cunoştinţă cu lumea înconjurătoare.

Cum alegi ce cărţi să-i citeşti copilului?

Aşa cum le alegi şi pentru tine: cu ajutorul combinaţiei potrivite de instinct şi nevoie! Iniţial, vei alege titluri care te atrag pe tine, cărţi despre lumea din jur. Apoi, încet-încet, vei observa că cel mic şi-a dezvoltat propriul gust şi înclină spre un anumit tip de cărţi: cu maşini, cu animale, poveşti clasice sau situaţii de fapt. Astfel, vei învăţa să te adaptezi nevoilor lui şi să-l ghidezi uşor-uşor în formarea propriei preferinţe literare. Şi, pe nesimţite, te vei trezi că ai în casă un cititor fidel, cu propria personalitate şi propriile afinităţi în materie de lectură!

Nu mai pierde timpul! Caută cele mai bune carti pentru copii şi ajută-l pe cel mic să descopere magia cititului!