Deficienţa de calciu la copii

1 79825 original jpg jpeg

Un număr mare de copii din întreaga lume se confruntă cu deficienţa de calciu. Reducerea consumului de calciu şi problemele de absorbţie sunt cele mai frecvente cauze ale carenţei nutritive. Iar, în unele cazuri, lipsa de calciu la copii poate rezulta din nivelul scăzut de calciu al mamei.

Copiii au nevoie de toate substanţele nutritive pentru o dezvoltare corectă. Ei trebuie să aibă o alimentaţie bogată în fructe, legume şi peşte, prevenind astfel deficienţele nutritive care pot să apară.

Mulţi copii se confruntă cu deficienţă de calciu. Ştim că acest mineral este foarte important – menţine sistemul osos sănătos, eliberează enzime şi hormoni care permit funcţionarea corectă a nervilor şi muşchilor. În afară de sistemul osos, în care este depozitat aproape 90% din cantitatea de calciu, pot fi prezente urme de calciu în ţesuturi, organe şi sânge.

Deficitul de calciu poate avea un efect negativ asupra sistemului osos şi sistemului nervos, contracţiei muşchilor şi mecanismelor de coagulare a sângelui. Dacă oasele copilului devin fragile – consecinţa carenţei de calciu – pot duce, în cele din urmă, la deformări osoase, cum este rahitismul.

Iată care sunt semnele şi simptomele deficienţei de calciu la copii:

Crampe musculare

Primul semn produs de carenţa de calciu din organism este crampa musculară. Copilul se poate plânge de durere, în special la nivelul picioarelor, braţelor şi coapselor când merge sau aleargă.

Tulburări de somn

Dacă copilul suferă frecvent de tulburări de somn, acesta poate fi un alt simptom al deficitului de calciu din organism. În alte cazuri, este posibil ca el să poată dormi, dar să nu aibă un somn de calitate sau se poate trezi de mai multe ori pe timp de noapte.

Dentiţie îngreunată

Copiii care suferă de deficit de calciu pot avea, de asemenea, o întârziere în dentiţie sau defecte ale dezvoltării dinţilor.

Unghii fragile

Ştim că unghiile au nevoie de calciu pentru a se dezvolta. Aşadar, unghiile care se rup uşor şi sunt subţiri pot fi un semn al carenţei de calciu.

Pubertate întârziată

Semne târzii de pubertate apar, de obicei, la fetele în care organismul nu conţine suficient calciu. Pe lângă întârzierea pubertăţii, pot apărea şi probleme menstruale.

Cum poţi creşte doza de calciu din dieta copilului:

Pe lângă faptul că este obligatoriu să mergi la medic dacă observi toate aceste simptome ale carenţei de calciu la copilul tău, ai putea să previi deficienţa prin alimentaţie.

-    Dă-i să bea zilnic un pahar de lapte (laptele este cea mai bogată sursă de calciu);

-    Dă-i să mănânce legume verzi - spanac, ţelină;

-    Sursă de calciul sunt şi seminţele de susan. Include-le în dieta;

-    Lasă copilul afară să se joace şi să se expună la soare, cel puţin o oră, dimineaţa;

-    Dă-i să mănânce fructe, în special cele care conţin vitamina C.

Doza zilnică recomandată de calciu:

-    Între 1 şi 3 ani - 700 mg calciu;

-    Între 4 şi 8 ani - 1000 mg calciu;

-    Între 8 şi 18 ani – 1.300 mg calciu.