Multe obiceiuri ale societăţii moderne au fost asociate cu egiptenii antici, cum ar fi: machiajul închis al ochilor sau purtatul perucilor. În lipsa instalaţiilor sanitare sau ale facilităţilor moderne, egipenii erau creativi la capitolul frumuseţe şi supravieţuire. Dacă astăzi, avem la dispoziţie apă curată şi dezinfectant, egiptenii foloseau reţete proprii de igienă. Iată o parte dintre ele!

Cum scăpau egiptenii de păduchi?

Paraziţii precum păduchii au chinuit atât de mult egiptenii, încât ei au luat măsuri drastice pentru a împiedica insectele să trăiască pe corpul lor. Pentru a scăpa de păduchi, atât femeile, cât şi bărbaţii, se tundeau zero folosind cuţite, aparate de ras şi pensete. Egiptenii purtau peruci din păr uman sau din păr de cal, iar dacă păduchii reuşeau să infesteze peruca, aceasta putea fi uşor aruncată.

De asemenea, perucile au servit ca o modalitate de protejarea a capului în perioada caldă a anului. Egiptenii bogaţi îşi schimbau des perucile, iar cei săraci purtau adesea învelitori pentru cap, în loc de peruci sau făceau creaţii asemănătoare perucilor, din papirus.

În ciuda eforturilor, nimeni nu putea săpa complet de această problemă, cercetătorii descoperind ulterior multe mumii infestate cu păduchi.

Reţeta deodorantului perfect