Durerile musculare, schimbările de dispoziţie, ura de sine sau dispreţul faţă de tot ce te înconjoară sunt simptome ale depresiei. Oamenii îşi pot da seama că ceva e în neregulă când nu se întâmplă nimic din ce vor ei. Totuşi, continuă să meargă înainte. Fac acest lucru pentru că şi-au creat un mecanism de apărare, care îi determină să se adapteze la sentimentele negative în loc să le confrunte.

Astfel, oamenii îşi ascund emoţiile, îşi îngroapă durerile şi stresul cu anxietate şi anxietatea lor, la rândul lor, cu dureri psihosomatice multiple. Adevărul este că există o depresie ascunsă, precum şi suferinţa tăcută a mii de oameni care o experimentează fără să o cunoască.

Persoanele depresive dezvoltă treptat neputinţă

Depresia nu are un declanşator specific şi obiectiv, cum sunt pierderea unei persoane dragi, despărţirea de partener sau pierderea bruscă a locului de muncă. Adevărul este că cei deprimaţi sunt cei care, la prima vedere, au aproape tot ce au nevoie ca să fie fericiţi: o familie, un acoperiş, un loc de muncă etc.

Psihologii susţine că sentimentele depresive cresc ca buruienele într-o grădină cu flori frumoase. Apoi vine o zi când le acoperă şi le înghit. Este o combinaţie subtilă, în care nemulţumirea, letargia emoţională şi sentimentul de a pierde controlul asupra vieţii se amestecă.

Persoanele care se confruntă cu acest tip de depresie vor observa că ele nu fac nimic care să îi bucure. Aşadar, aproape fără să îşi dea seama, au acceptat aceste sentimente negative, considerându-le normale.

Printre simptomele care pot indica faptul că suferi de depresie se numără:

- Insomnia
- Apatia
- Schimbările de dispoziţie
- Nemulţumirea (simţi că nimic din ce faci nu este bine)
- Pierderea controlului
- Senzaţie permanentă de oboseală

Acestea sunt cele mai comune simptome ale depresiei. Ele pot diferenţia de la o persoană la alta. Dacă şi tu te confrunţi cu astfel de semne, mergi la un specialist. Este important să previi din timp!

Credit foto: www.food.ndtv.com

Citeşte Click! pentru femei în varianta digitală