Depresia post-partum există şi nu este deloc drăgălaşă. Învaţă să o recunoşti şi să ceri sau să oferi ajutor

1 wesley tingey gdh nbsgizm unsplash jpg jpeg

Ştiai că una din opt femei poate fi victima depresiei postpartum în primele luni după naştere? Şi că acest tip de depresie poate apărea chiar dacă sarcina a fost una uşoară, iar naşterea, de nota 10? Tristeţea, sentimentul de inutilitate şi lipsa speranţei sunt câteva dintre simptomele depresiei postnatale. Cere ajutorul până îl primeşti, dacă te simţi copleşită.

Fecare femeie face tranziţia la maternitate diferit, însă un procent mare (80%) dintre femei experimentează stări contradictorii, de anxietate, de tristeţe, de nelinişte, de teamă exagerată, când nivelul de hormoni este ridicat. Dacă aceste simptome se agravează, adică apare şi frica nejustificată de deces, iar stările anxioase durează mai mult, câteva luni, poate mai bine, cere ajutor medicului de familie şi medicului ginecolog care te-a supravegheat pe timpul sarcinii şi cu care ai născut. Şi medicul pediatru te poate ajuta cu informaţii utile, numai să le ceri. Solicitând ajutor poţi preveni agravarea simptomelor şi poţi depăşi mai repede această boală, pentu că vorbim despre o afecţiune în toată puterea cuvântului.

Anxietatea postnatală

Statistic, stările de anxietate afectează una din 10 femei, care se va manifesta prin grijă exagerată şi incapacitatea de a adormi uşor. Nu ignora primele semne, pentru că dacă nu este tratată, anxietatea poate evolua în depresie.

Tulburarea de tip obsesiv-compulsivă

O formă de anxietate postpartum este tulburarea obsesiv-compulsivă, care se desfăşoară prin acţiuni repetitive, cum ar fi nevoia exagerată de a face curat, de a verifica instalaţiile, uşile şi orice obiect care poate fi cauza declanşării unor evenimente periculoase pentru bebeluş.

Factorii de risc pentru depresia postanatală

Citeşte cu atenţie aceşti indicatori şi vezi dacă eşti vulnerabilă în faţa acestei afecţiuni. Cunoscând factorii de risc, poţi evita agravarea bolii şi o poţi depăşi mai repede.

Simptomele evidente ale depresiei

Cea mai frecventă tulburare postpartum este depresia, una din opt femei se confruntă cu ea şi lupta nu este deloc uşoară. „Armele‟ cu care luptă boala sunt furia, îndoiala, neputinţa şi sentimentul de inutilitate, greu de suportat de o proaspătă mamă. Depresia se manifestă prin plâns în mod repetat şi greu de controlat, prin izolarea de ce dragi, cu scopul de a feri copilul de pericolele ce pot veni de oriunde şi din partea oricui. Depresia postanală este mai severă decât anxietatea de după naştere, durează o perioadă mai lungă şi e mai greu de tratat, dar nu imposibil. Dacă este ignorată ori este tratată cu superficialitate, boala poate afecta corpul şi psihicul unei femei luni şi chiar ani întregi. Poţi sau nu să faci parte din categoria care suferă în primul an de maternitate, în funcţie de factorii amintiţi anterior –, dar în cazul în care cazi pradă depresiei, te rugăm să ceri ajutor medical, pentru că boala nu trece de la sine.

Şi taţii suferă

Ştiai că unul din zece bărbaţi poate suferi de depresie postnatală? Semnele afecţiunii sunt: stări de oboseală, insomnii, nervozitate. Din cauza noilor responsabilităţi care apar după venirea pe lume a nou-născutului, unii bărbaţi se simt, pur şi simplu, depăşiţi de situaţie. Sunt cercetători care afirmă că depresia postnatală este o boală contagioasă, întrucât se manifestă mai des la taţii ale căror soţii trec prin aceeaşi stare.

Studiile britanice sugerează că depresia postnatală este mai frecventă în rândurile femeilor care au un serviciu stabil, care sunt obişnuite cu socializarea şi, care, dintr-odată, se trezesc acasă, alături de un bebeluş, a cărei existenţă depinde de ele.

@unsplash