La 20 de kilometri de oraşul Vatra-Dornei,între Obcinele Mestecănişului şi masivul Suhard,înconjurat de păduri de molid şi pajişti,se află Ciocăneşti,o mică aşezare rurală,de o frumuseţe aparte. În tot satul nu există uliţă ori vârf de deal pe care să nu vezi case frumos împodobite ce păstrează un aer arhaic. Cei care le populează ţin cu stricteţe obiceiurile strămoşeşti.

 

Meşterii cu ciocanul au dat numele localităţii

 

Se pare că numele satului a rămas de la ciocănarii care făureau arme în vremea domniei lui Ştefan cel Mare. Mai mult,se spune că săgeata care a marcat locul altarului de la Mănăstirea Putna a fost făcută de gospodarii de aici şi aurită cu metal preţios din Bistriţa Aurie,râu care trece prin satul Ciocăneşti.

 

Case îmbrăcate în straie populare

 

Chiar dacă mica aşezare a fost sub conducerea Imperiului Habsburgic 144 de ani şi abia în 1918 a revenit României,localnicii au păstrat elementele decorative tradiţionale. Acestea se găsesc atât pe costumele populare specifice zonei,cât şi pe locuinţele gospodarilor din comună.

Pentru ca tradiţia să nu dispară,autorităţile locale au elaborat o lege prin care locuitorii din Ciocăneşti trebuie să picteze pe case modele care se întâlnesc de regulă pe cămăşi,basmale şi catrinţe,aşa cum făceau odinioară strămoşii lor.

 

Când a început totul

 

Prima casă zugrăvită cu motive tradiţionale a fost cea a Leonidei Ţăran. Femeia şi-a dorit ca locuinţa ei să se distingă de celelalte din comună,pictând-o astfel încât nu doar oamenii să o privească cu admiraţie,ci şi „Luna şi Soarele“. A desenat pe ziduri cu roşu,negru,verde şi galben modele care,de regulă,se găsesc pe ouăle încondeiate. Ideea a fot preluată repede şi de ceilalţi locuitori ai satului,Ciocăneşti devenind astfel un adevărat muzeu în aer liber.

 

Tradiţiile fac cinste comunei

 

Gospodarii din Ciocăneşti nu se pricep doar la pictarea caselor,ci şi la împodobirea cu condeiul a ouălor. De aceea,an de an,în micul sat de munte are loc Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate,la care participă sute de meşteri,atât din ţară,cât şi din străinătate,pricepuţi în pictarea ouălor. Mai mult,în Ciocăneşti a fost înfiinţată o şcoală de artă a încondeierii ouălor,unde sunt înscrişi copii din localităţile din jur şi chiar de peste hotare.

 

Obiceiurile,transmise din generaţie în generaţie

 

Comuna se îmbracă în straie de sărbătoare şi în cadrul Festivalului Păstrăvului,când gospodinele satului se întrec în realizarea celor mai bune preparate culinare,iar localnicii construiesc plute şi le lansează pe Bistriţa Aurie. Mai au loc degustări de vinuri,mese câmpeneşti,concursuri de pescuit sportiv,spectacole folclorice şi expoziţii. Mai mult,în Ciocăneşti se desfăşoară în fiecare iarnă Festivalul de Datini şi Obiceiuri din Străbuni,când tineri costumaţi în urşi,capre şi cete de colindători pornesc pe uliţele îngheţate pentru a duce mai departe tradiţiile de sărbători.

 

Ştiai că...

 

...există un muzeu al ouălor încondeiate în ţara noastră? Acesta se află în localitatea Vama,situată la 50 de km de Ciocăneşti,şi adăposteşte nu mai puţin de 3.000 de ouă din întreaga lume. În vitrini sunt expuse ouă de păsări,de reptile,de emu,de broască ţestoasă,de crocodil,de flamingo,de struţ,de vrabie şi de porumbel.