Descoperiri istorice 2018. Imaginea rară cu Iisus şi epava de pe fundul Mării Negre

1 84746 original jpg jpeg

Anul 2018 a devenit anul în care omenirea a făcut o serie de descoperiri istorice importante. Azi vă vom prezenta câteva dintre ele deşi unele par greu de crezut. În seria de descoperiri istorice 2018 se numără o imagine rară cu Iisus şi epava de pe fundul Mării Negre.

Descoperiri istorice 2018

Mandibulă umană fosilizată, descoperită în 2018

Anterior acestei descoperiri, cea mai veche fosilă de Homo sapiens descoperită în afara Africii avea o vechime de 90.000 -120.000 de ani. Conform History, o echipă de cercetători a dezvăluit descoperirea unei părţi superioare, fosilizate, a unei mandibule. Este veche de cel puţin 50.000 de ani. A fost găsită într-o peşteră din Israel. Descoperirea sugerează că oamenii moderni ar fi plecat din Africa mult mai devreme decât se ştia.

image

„O piatră cu graffiti”, bucata unui altar din perioada Cruciadelor, descoperita în 2018

Cercetătorii din cadrul Bisericii Sfântului Mormânt, Ierusalim, au examinat reversul unei pietre, în februarie 2018. Blocul de piatră era inscripţionat cu o serie de cercuri şi părea că face parte dintr-un altar creat de cruciaţi în secolul XII.

Liniile Nazca din Peru

Liniile Nazca reprezintă o serie de simboluri străvechi, misterioase. Au fost realizate în deşertul aflat la sud de Peru. Geoglifele ar fi realizate de către pre-incaşi, în urmă cu aprox. 2.000 de ani. Liniile au fost degradate în 2018 după ce un camion a trecut peste ele. În aprilie, arheologii au cartografiat sit-ul străvechi cu ajutorul dronelor. Au descoperit 50 de noi linii, mult prea fine pentru a fi observate cu ochiul liber.

image

Supravieţuitorul ultimului transport cu sclavi în SUA

La începutul lui 1930, scriitoarea Zora Neale Hurston l-a intervievat pe Cudjo Lewis, un fost sclav transportat din Africa, la bordul navei Clotilda, ultima navă cu sclavi ce a ajuns în SUA, în 1880. Editorii din acea vreme au respins cartea lui Hurston, dar lucrarea a fost publicată în mai 2018. A fost momentul în care povestea lui Lewis a putut fi citită la aproape un secol după ce bărbatul a vorbit cu Hurston.

image

Exemplare vechi de alimente

În Sicilia, arheologii au descoperit urme de ulei de măsline pe fundul unui vas din anul 2000 î.Hr.. Cercetătorii din Egipt au descoperit o substanţă într-un borcan spart, vechi de 3.300 de ani. Substanţa albicioasă din interior era brânză. Alţi arheologi au descoperit şi cea mai veche fabrică de bere, într-o peşteră din Israel. Descoperirea sugerează că oamenii ar fi inventat agricultura cu scopul de a crea bere.

image

Sabie veche de 1.000 de ani, într-un lac din Suedia

Saga Vanecek a descoperit o sabie ruginită în timp ce se juca pe malul lacului Vidostern. Specialiştii muzeului au estimat că sabia are o vechime de cel puţin 1.000 de ani. Ar putea proveni chiar din secolele V-VI, precedând perioada vikingă cu sute de ani.

image

Stravechi templu aztec, în Mexic

După cutremurul din septembrie 2018, arheologii au utilizat radare pentru a observa dacă piramida Teopanzolco, secolul XIII, a fost degradată. Aşa au descoperit urmele unui templu şi mai vechi în interiorul templului, ce datează din 1150 d.Hr.. În acelaşi an, o altă echpă de cercetători a confirmat existenţa unui tunel sub Piramida Lunii din oraşul străvechi Teotihuacá. Se crede că ar fi putut fi construit ca un pasaj către lumea de apoi.

image

Detalii despre viaţa sexuală a strămoşilor

Anul acesta am aflat că specia a avut relaţii intime cu Denisovanii. Analizele ADN au mai dezvăluit că oamenii moderni şi Neanderthalienii au avut mult mai multe întâlniri amoroase decât se credea în trecut. Neanderthalienii şi Denisovanii s-au împerecheat de multiple ori.

image

Structură mayaşă veche de 60.000 de ani

Cu tehnologia LIDAR, cercetătorii au scanat 1.287 de kilometri din Rezervaţia Biosferei Maya din Peten, Guatemala. Au descoperit o sumedenie de ferme, case şi structuri defensive de-a lungul unei reţele de drumuri şi canale.

image

Cal şi altar, în cenuşa din Pompeii

La aproximativ 2.000 de ani de la erupţia vulcanului Vezuviu, care a distrus oraşul Pompeii, arheologii au descoperit corpul intact al unui cal şi un altar perfect conservat.

image

Cea mai veche epavă intactă, pe fundul Mării Negre

O echipă de cercetători a descoperit epava unei nave comerciale greceşti în apropierea ţărmului din Bulgaria. Lipsa oxigenului a ajutat la menţinerea navei, aproximativ 2.400 de ani. E una dintre cele 60 de epave descoperite în cadrul misiunilor desfăşurate pe trei ani în adâncurile Mării Negre.

image

Sistem de rampe, în Egipt

O echipă de arheologi din Egipt a anunţat descoperirea rămăşiţelor unui sistem unic de rampe. Acesta datează din perioada faraonului Khufu. Ar fi fost utilizate pentru transportarea pietrelor din cariera de alabastru Hatnub. Descoperirea susţine teoriile conform cărora constructorii au utilizat rampe şi frânghii pentru a căra pietrele pe distanţe lungi.

image

Imagine rară cu chipul lui Iisus

A fost descoperită pe peretele unui zid al unor ruine din sudul Israelului. Pictura veche de 1.500 de ani reprezintă un exemplu rar al artei creştine timpurii. Imaginea de pe peretele bisericii bizantine l-ar înfăţişa pe Iisus în momentul botezului. Aici, el este pictat cu părul scurt, creţ şi fără barbă.

image

Oraşul pierdut, construit de de prizonierii Războiului Troian

În noiembrie 2018, cercetătorii din Grecia au descoperit primele dovezi arheologice ale străvechiului oraş Tenea. Conform textelor istorice greceşti şi a miturilor, ar fi fost construit de un grup de prizonieri troieni. Acesta ar fi fost oraşul în care s-a născut Oedip.

image

Mumiile din străvechiul Egipt şi Americi

Oficialităţile egiptene au deschis un sarcofag ce conţinea mumia veche de 3.000 de ani a unei femei. În august, analizele chimice asupra unui corp mumificat în mod natural ce datează din anii 3700-3500 î.Hr. prezintă urme ale unui fluid de îmbălsămare similar cu cel utilizat de egipteni în cazul faraonului Tutankhamon, cu 1.500 de ani mai târziu. În noiembrie au apărut informaţii privind secvenţierea ADN-ului unei mumii dintr-o peşteră din Nevada. Analizele începute în 1940 au fost definitivate în 2018. Mumia are o vechime de 10.600 de ani.

image

Sursa: descoperă.ro



Recente

Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg