Ce este misofonia, afecțiunea cu care se confruntă tot mai multe persoane

În cadrul unui studiu, s-a descoperit că un britanic din cinci suferă de misofonie. Ce este această tulburare care afectează tot mai multe persoane? 

image

Dacă te enervează foarte tare anumite sunete, spre exemplu când cineva mestecă alimentele, dacă apasă tastele de la laptop sau când respiră profund și nu te poți abține să nu își manifești furia, înseamnă că suferi de misofonie. Nu ai de ce să te îngrijorezi, deoarece nu ești singurul! În cadrul unui studiu făcut la Universitatea Oxford, s-a descoperit că 18.4% din populația generală a Regatului Unit se confruntă cu această tulburare. 

Citește și: Ce trebuie să știi despre tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD). Nu este doar o simplă obsesie 

Ce este misofonia? 

Misofonia reprezintă reacția negativă extremă la anumite sunete emise de alți oameni. Unele persoane pot fi dezgustate de aceste sunete, în timp ce altele pot să devină iritate, furioase și chiar se pot panica.

Medicul Jane Gregory, autorul principal al studiului, publicat în „Plos One”, a explicat potrivit „The Independent”: „Misofonia este mai mult decât o simplă enervare. Această tulburare te face să te simți prins într-o capcană, ca și cum nu poți scăpa de acel sunet neplăcut. Adesea, cei cu misofonie, se simt rușinați din cauza reacției pe care o au când cineva drag emite un astfel de sunet‟. 

Cele mai enervante sunete 

Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta. Mestecatul puternic, sforăitul, respirația profundă și căscatul sunt doar o parte dintre ele. Pe lista sunetelor declanșatoare poate fi orice zgomot brusc, scârțâit, o voce tare, dar și anumite sunete silențioase, precum o șoaptă. 

Vezi și: Ce este tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale 

În cadrul studiului, s-a constatat că doar 13,6% dintre persoanele studiate aflase de existența acestei afecțiuni, ceea ce arată că mulți dintre cei care suferă de misofonie nu știu că există un termen care să le descrie reacțiile negative. De asemenea, analiza a arătat că misofonia este frecventă atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor și tinde să fie mai puțin severă odată cu înaintarea în vârstă.  

Specialista Jane Gregory recomandă ca în viitor să se facă mai multe cercetări pentru a se înțelege ce anume cauzează misofonia și cum pot fi ajutați oamenii care suferă de această tulburare. 

Sursă foto: Shutterstock