Cea mai toxică relaţie este cea cu tine. Cum să te vindeci

Ai şanse mai mari să scapi de relațiile toxice din viața ta, dacă începi cu tine însuţi. Este esențial pentru sănătatea ta mintală să-ți ții sub control percepțiile și propriile așteptări, dar şi să nu te neglijezi.

image

Persoanele care au o relație negativă cu ele însele sunt adesea excesiv de critice și folosesc cuvinte dure pentru a-și descrie corpurile, acțiunile și trăsăturile. Caută validarea celorlalţi și pun nevoile altora înaintea propriilor nevoi, în încercarea de a fi de ajutor și agreat de cei de la care caută aprobare. Această relație toxică apare în urma unor traume profunde și durere din trecut care se manifestă sub formă de rușine, ură de sine şi obiceiuri periculoase care le afectează sănătatea fizică și mentală. Dacă ai dezvoltat o astfel de relație toxică cu tine însuți, există modalități de a te vindeca.

Stabileşte limite cu ceilalţi

Nevoile tale nu sunt prioritare și este mai ușor să justifici să faci lucruri pentru alții chiar și cu riscul propriei tale stări de bine, pentru că alții te vor percepe ca fiind de ajutor. Când pui confortul altora înaintea celui propriu, limitele tale nu sunt importante, ceea ce este toxic. Ignorarea propriului confort nu va face decât să-ți amplifice suferința emoțională pe termen lung. Fixează limite cu cei dragi în anumite situaţii pentru a avea timp să te şi relaxezi.

Fă-ţi o rutină de îngrijire care să te facă să te simți bine

Lucruri precum ora obișnuită de culcare, igiena personală, mesele echilibrate sunt toate modalități de a-ţi stimula starea de spirit și de a lupta împotriva simptomelor de stres, dezgust de sine și depresie. Concentrează-te pe schimbări mici ale rutinei tale care pot fi făcute uşor și-ți pot aduce bucurie.

Te-ar mai putea interesa: Există pozitivism toxic? Efectele negative ale optimismului asupra sănătăţii tale emoţionale

Dacă n-ai făcut sport la sală, ar fi ideal să încerci să faci asta în fiecare zi sau să începi să alergi. Nu trebuie să investești într-o rutină scumpă de îngrijire a pielii pentru a-ţi crea obiceiuri sănătoase. Cheia succesului pe termen lung este să-ţi gestionezi așteptările despre tine însăţi și să-ţi reduci riscul de epuizare prin introducerea treptată a obiceiurilor sănătoase.

Nu uita!

Odihna este productivă, deci acordă-i suficient timp zilnic

Practică vorbirea pozitivă

Una dintre cele mai bune modalități de a combate o relație toxică cu tine însuți este monitorizarea modului în care îţi vorbești. Vei fi surprins cât de des te insulţi pe parcursul zilei în timp ce-ți scuzi acțiunile sau îi ajuţi pe ceilalți. Trecerea la o abordare pozitivă poate părea dificilă la început, dar cu cât exersezi mai mult, cu atât vei înlocui mai uşor gândurile negative.

Vezi şi: Cum recunoşti persoanele cu personalitate pasiv-agresivă: reperează oamenii pregătiţi oricând de atac

Transformă autocritica în obiective măsurabile. În loc să spui: „Am eșuat, sunt prost!”, încearcă să-ți amintești: „Sunt mândru de mine că am încercat!”. De asemenea, puteți dezvolta o mantră personală pe care s-o exersezi în oglindă, când eşti în drum spre serviciu sau înainte de culcare.

Fii blând cu tine însuți

Vindecarea nu se petrece peste noapte. Este ușor să devii nerăbdător, mai ales când ai tendința de a folosi autocritica și ai așteptări mari de la tine. Una dintre cele mai bune modalități de a-ţi gestiona așteptările de vindecare este să ceri sprijinul unui psihoterapeut. Chiar dacă prietenii şi familia te susţin, un profesionist cu care să vorbești îţi poate oferi un sentiment de ușurar.

FOTO: Shutterstock



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg