Sportivele românce la Jocurile Olimpice

1 shutterstock 1640734873 jpg jpeg

La fiecare patru ani, în lume se întâmplă un miracol al curajului şi perseverenţei, un eveniment global care este urmărit de sute de milioane de oameni. Da, este vorba despre întrecerile olimpice, născute în Antichitate şi readuse în atenţia publică odată cu prima ediţie a Jocurilor Olimpice Moderne din 1896, la Atena.

În mai bine de un veac de olimpism, sportivii români au reuşit performanţe excepţionale, iar multe dintre aceste imense bucurii ne-au fost oferite de campioanele noastre despre care vom vorbi în continuare, sportivele din România care au reuşit să ridice tricolorul pe cel mai înalt catarg.

Iolanda Balaş – prima medalie de aur pentru o româncă

Prima sportivă din România care a cucerit medalia olimpică de aur, la Roma, în anul 1960, a fost Iolanda Balaş-Söter, în proba de săritură în înălţime. A repetat performanţa cu un al doilea titlu olimpic, la Tokyo, în anul 1964 şi a dominat atletismul mondial timp de două decenii, într-o perioadă complicată, în plin Război Rece, atunci când o simplă plecare în străinătate la un concurs era un lucru aproape imposibil de realizat, iar presiunea politică era enormă.

Nadia Comăneci – cele mai multe medalii pentru România

Regina gimnasticii româneşti, Nadia Comăneci a urcat de nouă ori pe podiumul olimpic la cele două ediţii la care a participat:  Montreal 1976 şi Moscova 1980. Dintre acestea, 5 medalii au fost de aur, 3 de argint şi 1 de bronz. Cine are putea uita momentul extraordinar de la Montreal, când calculatorul a afişat nota 1.00, pentru că nu exista posibilitatea de a arăta pe tabela de marcaj 10.00, cât obţinuse Nadia pentru un exerciţiu perfect la paralele...Legenda Comăneci continuă să inspire sute de fete să vină la gimnastică şi să se antreneze pentru aurul olimpic.

Elisabeta Lipă - sportiva cu cele mai multe Olimpiade

Şase ediţii ale Jocurilor Olimpice are în palmares cea mai bună canotoare româncă din istorie, Elisabeta Lipă. A participat la Los Angeles în 1984, la Seul în 1988, la Barcelona în 1992, la Atlanta în 1996, la Sydney în 2000 şi la Atena în anul 2004, reuşind un palmares incredibil de 8 medalii olimpice (5 de aur, 2 de argint şi 1 de bronz).

Barca „amiral” a canotajului românesc, echipajul de 8+1 este şi acum considerat un simbol al performanţei în sportul cu rame. Iar doamna general Lipă este în prezent la cârma federaţiei de profil şi face în continuare performanţă, sprijinind prin eforturi remarcabile sportivele tinere, campioanele de mâine.

Podiumul românesc de la Sydney

Gimnastica românească a dominat competiţiile internaţionale vreme de patru decenii şi am trăit cu toţii clipe memorabile, când fetele noastre au câştigat dramatic înfruntări pe muchie de cuţit, în competiţii aprige. Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost ceremonia de premiere de la Sydney, în anul 2000, când Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru au obţinut toate cele 3 medalii la proba individual compus şi au oferit lumii trei steaguri româneşti aliniate la momentul intonării imnului.

Patru momente de neuitat, ale unor sportive legendare, care ne arată încă o dată că femeile sunt puternice, ambiţioase, talentate şi reuşesc performanţe extraordinare în sport.

Multe companii din România, printre care şi operatori de pariuri online, sprijină activ mişcarea sportivă românească şi astfel dau şansa multor copii să devină campionii de mâine, iar Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris vor fi cu siguranţă un prilej de bucurie pentru suporterii români. Şi cine ştie, poate următoarea Nadia, Iolanda, Elisabeta sau Andreea se antrenează deja şi visează la aurul olimpic...

@shutterstock



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg