Ritmurile biologice ale organismului sunt gestionate de ciclul cortizolului, un hormon responsabil de asigurarea reglării metabolismului nutriţional. Crono-nutriţia se bazează pe aceste ritmuri, pentru a mânca la momentul potrivit şi în cantitatea potrivită. Mai exact, principiul pe care se bazează această dietă îl este acela că organismul asimilează alimentele în mod diferit, în funcţie de momentul zilei şi de ora la care au fost consumate.

Citeşte şi: 4 cauze pentru care nu reuşeşti să scapi de colăceii de la abdomen

Dieta la ore fixe – Cum trebuie să-ţi împarţi mesele

Dieta Crono presupune patru mese pe zi, dintre care prima masă trebuie să fie copioasă. Sunt permise alimentele grase, iar gustările trebuie să conţină glucide (fructe şi derivate, chiar şi ciocolată neagră) şi grăsimi vegetale (oleaginoase, avocado, măsline). Masa de prânz şi cina trebuie să conţină câte un singur fel de mâncare. De asemenea, zahărul trebuie exclus pe parcursul dietei.

Citeşte şi: Cele mai întâlnite greşeli în dietele de slăbit

Dieta la ore fixe – Planul dietei

Ora 7.30 Micul dejun

Această masă trebuie să conţină grăsimi şi carbohidraţi.

Meniul este următorul:

100 g brânză + 70 g pâine + 20 g unt + băuturi calde fără adaos de lapte sau de zahăr

Ora 10.30 Gustare

30 g ciocolată neagră sau un bol mic de nuci, alune, fistic sau unul cu măsline sau avocado.  Poţi mânca un bol mic de fructe uscate (caise, stafide) sau unul cu fructe proaspete. Atenţie! Nu le poţi combina! Gustările trebuie să fie compuse dintr-o singură categorie de alimente.

 

Ora 13.30 Prânzul

Această masă trebuie să fie consistentă. Astfel, prânzul trebuie să conţină carbohidraţi – paste, orez, mazăre ori supă de legume, dar şi carne slabă.

Meniul este următorul:

250 g carne (albă sau roşie) sau 250 g peşte, iar în ceea ce priveşte garnitura, poţi alege între orez, paste, cartofi la cuptor sau piure.

Ora 16.30 Gustare

Ai la dispoziţie aceleaşi variante de la gustarea de dimineaţă.

Ora 19.30 Cina

Alimentele pe care le consumi la cina trebuie sa fie uşor digerabile, dar hranitoare. Atenţie! După cină nu trebuie să mai mănânci vreo gustare, deoarece alimente trebuie să aibă timp să fie digerate înainte de somn.

Meniul este următorul:

Peşte slab sau fructe de mare la discretie sau 120 g carne albă împreună cu un bol mic de legume.