Prieteni toxici sau prieteni adevăraţi?

1 78649 original jpg jpeg

Prietenii sunt o parte din familie; cu ei împarţi totul - bucuriile şi tristeţile, succesul şi eşecul -  doar că acest lucru îl poţi face numai cu prietenii adevăraţi. Există şi prietenii toxice, care nu sunt bune pentru noi şi, sincer, probabil că astfel de legături nu sunt bune pentru nimeni.

Prietenii ”toxici” pot avea un impact asupra psihicului, emoţiilor, încrederii în sine. Ştiind cum arată o relaţie de prietenie ”toxică” şi care este diferenţa dintre ea şi cea adevărată, poţi stabili cum sunt prietenii pe care-i ai şi cum eşti tu ca prieten/ă.

Iată cum îţi dai seama ca fel de prieteni ai:

Ce sprijin îţi oferă

Într-o relaţie de prietenie ”toxică”, aceşti prieteni caută întotdeauna atenţie şi vorbesc numai despre ei, uitând că o discuţie înseamnă dialog. Ei cred că totul este despre şi pentru ei şi ajung să se amestece în viaţa celor din jur excesiv de mult. Într-o prietenie adevărată, prietenii ascultă unul pe celălalt şi nu se gândesc niciodată numai la ei. În plus, nu uita că întotdeauna trebuie să oferi ce primeşti. Iar prietenii adevăraţi sunt acolo când ai nevoie.

Cine face planurile

Dacă prietenul/prietena ta are mereu nevoie de ceva de la tine - şi este lucrul pe care-l poate lua numai de la tine – acesta este un semn că relaţia voastră de prietenie nu este solidă. Un prieten adevărat te ajută fără să îi spui tu şi întreabă întotdeauna dacă poate să te ajute cu ceva. Dar cererea excesivă nu arată prietenie adevărată, ci numai faptul că el/ea profită de tine.

Cum răspund în caz de refuz sau dezamăgire

Prietenii adevăraţi îşi dau seama când au greşit, dar ştiu şi să recunoască faptul că nu este corect sau rezonabil să te învinovăţească pentru orice şi pentru tot ce le merge lor rău în viaţă. Dacă ei te fac să te simţi vinovată pentru ce li s-a întâmplat, poţi să începi să te îndoieşti de propria ta valoare şi, în general, să te simţi foarte rău. Nimeni nu vrea să simtă că este cauza tuturor lucrurilor rele. Este important ca prietenii tăi să fie responsabili pentru propria viaţă. Ceea ce se întâmplă cu ei nu este din vina ta şi prietenii buni ştiu asta şi nu te-ar face niciodată să te simţi ca şi cum ai fi.

Cum reacţionează când le dai o veste bună

Prietenii sărbătoresc în grup succesele şi momentele importante din viaţa fiecăruia. În schimb, prietenii toxici privesc viaţa şi prietenia ca pe o competiţie. Dacă te descurci bine, ei devin geloşi şi lasă gelozia lor să interfereze cu capacitatea lor de a fi un prieten care te susţine.

Care este stabilitatea emoţională a relaţiei

Prietenia nu ar trebui să fie un rollercoaster emoţional. Însă, cu prietenii toxici nu simţi niciodată că eşti pe teren stabil. Prietenii buni nu fac din tot o criză. Cu prietenii buni, lucrurile devin mult mai frumoase - nu există sufletele sălbatice şi coborâşurile care te fac să te simţi ca şi cum ai fi pe un rollercoaster. Trebuie să aveţi acea chimie care vă face să vă simţiţi bine.

Cum te simţi după ce ai petrecut timpul cu ei

Buni prieteni sunt acei oameni care vor să vadă cum ne bucurăm de viaţă, cum experimentăm succesul, îţi doresc să fim fericiţi, sănătoşi şi împliniţi. Ei ne iubesc, ne energizează, ne inspiră, ne ridică, nu ne întorc spatele. În schimb, prietenii ”toxici” ne fac să ne simţim rău şi epuizaţi după o întâlnire cu ei. Dacă te simţi complet expuizat/ă după ieşirea la o cafea, prânz, cină, orice, înseamnă că probabil ei nu pun atât de mult preţ pe relaţie şi scopul lor este altul.