Dilemă de gravidă. Ce cetăţenie primeşte un copil născut într-un avion internaţional?

1 gravida shutterstock 1459821170 jpg jpeg

Ştim cu toţii că femeilor care au o sacrină avansată li se recomandă să nu circule cu avionul, să nu pornească la drumuri lungi. În general, nu există niciun pericol să călătoreşti cu avionul până la 36 de săptămâni de sarcină. Însă anumite companii aeriene au impus regula de-a primi doar pasagere cu sarcină mai mică de 28 de săpătămâni. Şi pe bună dreptate!

Nimeni nu doreşte se să se trezească cu un copil venit pe lume în avion! O astfel de naştere creează tot felul de probleme – cum ar fi cea de acordare a cetăţeniei. Chiar aşa, ce cetăţenie primeşte un copil născut la mare altitudine, într-un avion internaţional?   

Să luăm un caz concret! O femeie din Utah, SUA, se afla într-un avion spre Honolulu când i-a venit sorocul. După cum ne informează Washington Post, doamna respectivă ştia că era însărcinată şi, în ciuda faptului că încă nu era momentul să nască, s-a trezit cu dureri abdominale crunte chiar la bordul aeronavei în care se afla.

Se pare că gravida era în travaliu şi, spre încântarea ei, un medic şi câteva asistente medicale se aflau în avion şi au ajutat-o pe femeie să aducă pe lume un copil perfect sănătos în ciuda faptului că s-a născut prematur, la numai 29 de săptămâni. Odată rezolvată urgenţa medicală, s-a pus problema cetăţeniei nou-născutului. Iar situaţia inedită le-a dat autorităţilor câteva bătăi zdravene de cap!

Nu există nicio lege care să ia în calcul asemenea cazuri extrem de rare, motiv pentru care se iau în seamă mai mulţi facturi pentru a putea stabili cetăţenia micuţului. Statele Unite şi câteva alte ţări determină cetăţenia în funcţie de “dreptul teritoriului”. Ce înseamnă asta?

Dacă cineva s-a născut chiar deasupra Statelor Unite primeşte automat cetăţenia americană, fără să se ţină cont de cetăţenia părinţilor. Totuşi există excepţii. Copilul poate primi dublă cetăţenie dacă părinţii nou-născutului nu sunt cetăţeni americani.

Alte state ţin cont de “dreptul sângelui”. Astfel, copilul preia cetăţenia părinţilor indiferent ce tărâm traversa în momentul în care a văzut pentru prima dată lumina zilei.

Dacă gravida naşte fix când avionul în care se află traversează ape internaţionale, dreptul tărâmului nu se mai aplică. Şi, dacă nici dreptul sângelui nu mai este valabil dintr-un motiv sau altul, cetăţenia nou-născutului este dată de cei din ţara în care compania aeriană este înregistrată, indiferent de locul din care a plecat avionul şi cel în care ajunge, ne informează How Stuff Works. Palpitant, nu-i aşa?

Foto - Shutterstock



Recente

Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg