E adevărat, Dolly Parton îmbătrâneşte împotriva trendurilor, căci nimeni n-o va convinge vreodată să-şi poarte părul altfel decât expandat, să se îmbrace altfel decât în costume de scenă ostentative, să se machieze altfel decât intens şi să nu-şi scoată celebrul decolteu la înaintare. Până la urmă, e vorba despre o pereche de sâni cumpăraţi şi plătiţi de ea, ca să folosim propriile cuvinte ale acestei dive, mare fană a operaţiilor estetice.

„Nu eşti country dacă nu ai părul mare şi un Cadillac“

Dar, înainte de operaţiile estetice, Cadillac şi faimă, Dolly era unul dintre cei 12 copii ai familiei Parton, una deosebit de săracă, la fel ca toţi locuitorii din orăşelul sudist Locust Ridge, din Tennessee.

„Eram ceea ce unii numesc azi într-un mod jignitor gunoi alb. Nu-mi place ca cineva să-mi spună aşa, dar mă mândresc când mi se spune că sunt de la ţară“, vorbeşte Dolly despre originile ei modeste. Şi nu se ruşinează deloc din cauza acelor vremuri, dimpotrivă.

Artista country îşi aduce aminte cu emoţie de micuţa ei casă din munţii statului Tennessee, fără electricitate sau instalaţii sanitare. Peste ani, diva chiar a cumpărat această casă de la proprietarii care se mutaseră acolo după plecarea familiei sale şi şi-a angajat fratele, Bobby, ca să o renoveze. Şi nu oricum, ci astfel încât să arate ca atunci când erau copii. „Am cheltuit câteva milioane de dolari ca s-o fac să arate ca şi cum aş fi renovat-o cu 50 de dolari!“, se amuză Dolly.

Drumul spre succes

Drumul spre succes al acestei sudiste modeste a început odată cu mutarea ei, la doar 18 ani, în capitala muzicii country, Nashville. Descoperită acolo de artistul country Porter Wagoner, în 1967, blondina a început să scrie şi să înregistreze cântece care au avut un succes moderat, până la momentul „Jolene“, nemuritorul ei hit lansat în 1973.

Wagoner a fost şi inspiraţia din spatele unui alt hit al divei, „I Will Always Love You“, care a ajuns pe primul loc în topuri în 1974. A fost un fel de mulţumire pe note a lui Dolly pentru cel care i-a purtat paşii către succes şi de sub aripa căruia s-a desprins profesional, căutându-şi singură drumul. De altfel, şfârşitul anilor ‘70 şi începutul următorului deceniu o vedeau pe Dolly înflorind profesional. Un alt mare hit al ei, „9 to 5“, de pe coloana sonoră a filmului cu acelaşi nume din 1980, îi aducea nu doar primul loc în topuri, ci şi o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original.

În căutarea frumuseţii perfecte

Dolly se ştia talentată şi cu un timbru vocal aparte, dar nu putem spune c-ar fi fost la fel de mulţumită de aspectul ei fizic. Artista nu era adepta frumuseţii naturale, chiar dacă fusese destul de înzestrată din acest punct de vedere. „Voiam să fiu provocatoare, nicidecum simplă“, mărturiseşte cântăreaţa care o admira, în secret, pe târfa oraşului şi voia să arate ca o astfel de femeie. „Se machia, avea unghiile roşii, pantofi roşii cu toc înalt, haine mulate. Pentru mine, era cea mai frumoasă persoană pe care o văzusem. Îmi spuneam că aşa vreau să arăt şi eu când voi creşte“, dezvăluie mai în glumă, mai în serios, cântăreaţa.

Un mariaj de 53 de ani

Cu toate acestea, nu cu o astfel de imagine l-a cucerit Dolly pe cel care-i este soţ de 53 de ani, Carl Dean, în vârstă de 77 de ani. A fost dragoste la prima vedere între o Dolly de doar 18 ani şi un Carl de 21, atunci când cel din urmă a remarcat-o pe blondă pe străzile din Nashville, în timp ce-şi conducea camioneta prin oraş. La doar doi ani după acel moment, cei doi îşi legau destinele la o capelă dintr-o mică localitate din Georgia. Astăzi, soţul lui Dolly, rareori văzut alături de ea în public, s-a pensionat dintr-o afacere cu asfaltări pe care o avea în Nashville. Mai mult, Dolly spune că partenerul ei de-o viaţă a văzut-o cântând doar o dată, lucru care ni se pare cam greu de crezut. Cât despre copii, aceştia n-au existat şi se pare că nici n-au fost doriţi. „Cred că am devenit mai productivă muzical fără să am copii. Nici nu mi-am dorit prea mult să fiu mamă şi nici soţul meu, aşa că ne-am înţeles“, spune Dolly.

Discreţia din acest mariaj lung cât o viaţă de om a favorizat, probabil, micile flirturi şi zvonurile amoroase din jurul artistei. „Este una dintre cele mai sexy femei pe care le-am întâlnit vreodată. Exista o puternică atracţie între noi şi fiecare seară petrecută pe scenă împreună era o încântare. O voi iubi mereu“, este declaraţia suspectă a unui alt mare nume al acestui stil muzical, Kenny Rogers, cel care a cucerit topurile în anul 1983 prin duetul cu Dolly Parton, „Islands in the Stream“.  Nimeni nu va şti niciodată dacă tensiunea sexuală care se simţea pe scenă s-a consumat sau nu în culise. Cei doi susţin că nu. Alte presupuse iubiri ale lui Dolly cu bărbaţi faimoşi precum Sylvester Stallone sau Burt Reynolds au fost, la rândul lor, negate de artista country, care a susţinut că n-a mers niciodată mai departe de un flirt nevinovat.

Au trecut 52 de ani de când Dolly a intrat în industria muzicii country şi această fată simplă din sud vorbeşte încă pe limba succesului. Visul ei este să fie mereu în top, la fel ca fizicul ei, chiar dacă asta înseamnă să piardă numărul operaţiilor estetice.

 „Voi apela mereu la bisturiu, căci nu vreau să-mi atârne nimic. Vreau să arăt la fel şi la 100 de ani!“, promite diva.