Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum înscrierea în Registrul Donatorilor se face şi mai simplu, fără deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH. Nu trebuie decât să intri pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să completezi un formular cu datele personale de contact, după care vei primi acasă un kit de raclaj bucal cu instrucţiuni de folosire – este foarte uşor să-ţi recoltezi singur probele şi durează doar 5 minute.

Trimite kitul înapoi împreună cu consimţământul şi un chestionar medical completate şi semnate, medicii fac analizele şi dacă totul este în regulă, te anunţă că ai devenit un potenţial donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie să faci este să aştepţi să fii contactat. Este foarte posibil să nu te contacteze niciodată, dar dacă ai putea fi şansa la viaţă pentru cineva?

În fiecare an, în România, la 100.000 locuitori sunt diagnosticaţi 3 pacienţi cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este marcată în fiecare an pe 28 mai, iar simbolul ei, semnul & colorat în roşu, arată solidaritatea cu persoanele afectate de cancere de sânge.