Două mere, două pere... cum se schimbă sânii de-a lungul anilor

1 shutterstock 1134399806 jpg jpeg

Simbol al feminităţii şi al maternităţii, sânii au nevoie de îngrijire la orice vârstă. Iar asta nu doar pentru a preveni una dintre cele mai de temut boli, cancerul, dar şi pentru a menţine frumuseţea acestor „accesorii“ feminine.

În fiecare an, la nivel mondial, apar aproximativ 1,38 milioane de noi cazuri de cancer mamar şi 458.000 de decese din această cauză. La noi în ţară, în jur de 6.000 de femei sunt diagnosticate, anual, cu o tumoare malignă la sân. Este cel mai frecvent tip de cancer la femei. De aceea, detectarea timpurie a bolii este esenţială pentru creşterea şanselor de vindecare. În acest sens, este indicat ca, după vârsta de 40 de ani, femeile să facă, anual, controale medicale. Măsurile de îmbunătăţire a stilului de viaţă sint, şi ele, importante pentru prevenirea bolii.

O privire de interior

Sânii sunt alcătuiţi din grăsime, glande mamare, o reţea de ducte lactifere, mameloane (mica proeminenţă din centrul sânului) şi areole (cercul de culoare închisă din jurul mamelonului). După naştere, glandele mamare încep să producă lapte matern, care este transportat prin ductele lactifere către mameloane. În interiorul sânilor se află foarte puţini muşchi, aşa-numiţii muşchi pectorali, sau muşchi ai pieptului, aflaţi în spatele sânilor.

Atunci când creierul consideră că organismul este pregătit, hipotalamusul, adică partea centrală a creierului mare, eliberează un hormon care stimulează glanda hipofiză. Ca urmare, hipofiza începe să producă alţi hormoni care determină ovarele să secrete estradiol. Acesta este hormonul care declanşează, apoi stimulează dezvoltarea sânilor.

Anii de dezvoltare

Când o fată ajunge la vârsta pubertăţii, apar primele semne de dezvoltare a sânilor. Procesul de maturizare al sânilor poate dura până la 10 ani. La majoritatea fetelor – 95% – dezvoltarea sânilor începe în jurul vârstei de 9–13 ani şi continuă până pe la 17 ani.

Dezvoltarea sânilor începe cu creşterea unei mici umflături sub areolă, numită mugur mamar. Cu timpul, aceşti muguri cresc din ce în ce mai mari şi mai rotunzi, iar mamelonul se pigmentează. Nu este deloc anormal ca, în timpul dezvoltării sânilor, unul să crească mai repede decât celălalt. Până la maturizarea lor, asimetria se va regla, deşi poate rămâne o mică diferenţă.

Modificări în timp

Ca şi restul organismului, sânii evoluează cu vârsta. La 20 de ani, sânii ating volumul maxim, iar glanda mamară este dezvoltată complet. Consistenţa sânului este tonică şi la 30 de ani, însă, în această perioadă apar, de obicei, sarcina şi alăptarea. În timpul sarcinii şi a alăptării, glandele mamare se măresc, iar pielea se întinde. Iar după alăptare, sânii revin la volumul de dinaintea sarcinii, devenind „lăsaţi“ şi cu câteva vergeturi.

După vârsta de 40 de ani, ţesutul glandular începe să se reducă treptat, iar spaţiul rămas liber este umplut de grăsime. La 50 de ani, menopauza determină scăderea producţiei de estrogeni. Astfel, glanda mamară se atrofiază parţial. Pielea îşi pierde elasticitatea şi sânul se lasă

Ce schimbări aduce sarcina

În timpul sarcinii, sânii trec prin schimbări majore. De cele mai multe ori, aceştia devin plini, tensionaţi, dureroşi şi foarte sensibili la atingere.. Asta se întâmplă din cauza modificărilor hormonale care duc la creşterea fluxului de sânge către sani, începând, astfel, pregătirea lor pentru alăptare. În plus, grăsimea se depozitează mai mult în sâni, iar glandele mamare se măresc. Toate acestea creează disconfort, care trece, de obicei, după primul trimestru de sarcină.

Schimbările hormonale au ca rezultat şi mărirea sânilor, ceea ce poate cauza vergeturi şi o senzaţie de mâncărime, deoarece pielea se întinde. De asemenea, pe areole apar mici umflături. Acestea se numesc „tuberculii lui Montgomery“ şi sunt, de fapt, glande care secretă o substanţă lubrefiantă şi antiseptică, care uşurează alăptarea, menţine supleţea pielii sânului şi care previne infecţia acestuia.

La unele gravide, poate apărea o secreţie gălbuie şi grasă. Aceasta este colostrul, un lapte special pentru primele zile de alăptare. Produs de glanda mamară în ultima parte a sarcinii şi în primele zile de la naştere, colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat în proteine şi mai sărac în grăsimi şi în zahăr, precum şi cu un conţinut mare de anticorpi.



Recente

femeie care se uită la filme  foto   Shutterstock jpg
Cate minute de miscare trebuie sa faci zilnic  Sursa foto shutterstock 1660419799 jpg
cum sa cureti ceapa fara sa plangi jpg
Inele calamar  Sursa foto shutterstock 61428439 jpg
Antrenoare de fitness jpg
vacanta antalya jpg
Biscuiti cu unt de arahide  Sursa fotoshutterstock 1707014170 jpg
femeie fericită singura jpg
mancare de tip fast food jpg
Salata cu avocado  Sursa foto shutterstock 1735987730 jpg
clickpentrufemei ro (4) jpg
in casa miroase frumos  jpg
trezire nocturna jpg
Varza calita cu carnati  Sursa foto shutterstock 1283661280 jpg
Cate banane ar trebui sa mananci zilnic  Sursa foto shutterstock 153644090 jpg
Fursecuri fragede  Sursa foto shutterstock 539267845 jpg
Efecte apa de trandafiri si cum s o prepari in casa  Sursa foto shutterstock 411614062 jpg
femeie care merge  foto   Shutterstock jpg
Napolitane cu gem si crema  Sursa foto shutterstock 538571893 jpg
zona relaxare birou jpg