De ce este benefic „divorțul‟ somnului în cuplu și când e mai mult decât indicat

Un somn odihnitor este necesar pentru o stare cât mai bună de sănătate, contribuind la reducerea stresului, la o mai bună concentrare în timpul activitităților zilnice și la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Dar ce e de făcut când somnul partenerului de viață ți-l strică pe al tău? Soluția poate fi o pauză de la dormitul împreună.

image

La nivel global, mulți adulți se luptă cu tot felul de tulburări de somn. Dacă aceștia mai au și un partener care sforăie, își schimbă frecvent poziția în pat când doarme sau vine la culcare mai târziu și face zgomot, șansele de a obține un somn odihnitor scad semnificativ.

Probabil ai observat că, pe termen scurt, lipsa de somn te face să te simți obosită, irascibilă și mai puțin capabilă să te concentrezi pe ce ai de făcut ziua; însă efectele pe termen lung pot fi grave, lipsa cronică de somn crescând riscul de hipertensiune, diabet și evenimente cardiace cu potențial fatal.

Dacă partenerul tău sforăie, respiră zgomotos sau are un somn agitat, iar tu ești sensibilă la zgomot, nu e de mirare că starea ta fizică și psihică nu este dintre cele mai bune. Somnul împreună poate deveni o problemă în cazul multor cupluri, așa că dormitul separat vine în unele cazuri ca o soluție salvatoare.

Citește și Cele 4 comportamente care prezic despărţirea. Schimbarea lor ar putea anula 90% din divorţuri

Sondajele și studiile efectuate pe această temă arată că rezultatele sunt diverse: în unele cazuri, partenerii de cuplu care dorm separat reușesc să se odihnească mai bine, dar pierd ceva din afecțiunea unul față de altul, în timp ce, în alte cazuri, dormitul separat aplanează conflictele și chiar îmbunătățește relația afectivă. Și atunci, ce e de făcut?

image

Dormitul separat trebuie negociat cu atenție

Când nu poți să dormi din cauza partenerului, primul impuls este să te înfurii și să îi faci reproșuri, de aceea multe persoane ajung la conflicte relaționale din cauza acestui aspect. Dacă de multe ori te trezești în toiul nopții și nu mai poți adormi pentru că partenerul tău sforăie, de exemplu, nu-l trezi ca să îl cerți. Poartă discuția cu el ziua, dar fără să îi faci reproșuri, pentru că nu e ca și cum n-ar vrea să te lase să dormi intenționat.

Sforăitul poate avea multe cauze, de la consumul de alcool sau fumat până la o greutate corporală prea mare, alergii, răceli, sindromul de apnee în somn sau anatomia anormală a sinusurilor. Explică-i cu calm partenerului că nu te poți odihni și, din acest motiv, nu poți funcționa normal în timpul zilei, și încurajează-l să meargă la medicul de familie în căutarea unei soluții pentru sforăit.

Vezi și Ce efecte periculoase poate avea divorţul asupra bărbaţilor

La rândul tău, poți încerca să blochezi zgomotele de mediu, inclusiv sforăitul, purtând pe timpul nopții dopuri de urechi, pe care le găsești la farmacie. Dacă problema sforăitului nu se poate rezolva și nici dopurile nu te ajută (sau nu le poți purta din diverse motive, cum ar fi faptul că vrei să auzi dacă se trezesc copiii), negociați dormitul separat. Puteți încerca pentru început o noapte sau două pe săptămână, de exemplu.

Afectează viața intimă?

Apropierea de partener crește nivelul de oxitocină, hormonul care dă senzația de siguranță și de relaxare, ceea ce ajută și la menținerea afecțiunii în cuplu, și la obținerea unui somn odihnitor. Însă, dacă tiparele de somn ale partenerilor sunt diferite și unul nu reușește să doarmă bine nopți la rând, dormitul separat poate fi ceea ce au nevoie.

Specialiștii spun că nu e obligatoriu ca viața intimă să fie afectată de lipsa somnului împreună, mai ales dacă cei doi parteneri vorbesc deschis despre aceste aspecte și își fac timp să fie împreună în restul zilei. Unele femei din cupluri care dorm separat adaugă, de asemenea, că odată ce n-au mai dormit împreună cu partenerul și nu au mai existat certuri regulate pe această temă, viața intimă li s-a îmbunătățit – mai ales că momentele intime nu trebuie să aibă loc neapărat noaptea.

@shutterstock



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg