Acolo s-a înfiripat într-o noapte povestea de amor dintre celebrul lăutar Cristian Vasile şi preafrumoasa Zaraza,o ţigăncuşă focoasă,care smintea bărbaţii numai uitându-se la ei.

Fiică a unui boier grec şi a unei ţigănci pe nume Didina,Zaraza era descrisă ca fiind o frumuseţe dumnezeiască a Bucureştiului cenuşiu,cu un farmec şi un exotism ieşite din comun,buze senzuale şi părul lung şi negru dat din belşug cu ulei de nucă. Mereu plină de viaţă,tânăra făcea furori prin localurile de altădată,alături de cei mai bogaţi şi celebri bărbaţi.

S-a iubit cu un cântăreţ celebru al perioadei interbelice

Despre Zaraza se spune că era o curtezană de lux a Micului Paris şi avea trecere la toţi boierii sofisticaţi ai vremii.  Ea obişnuia să poarte o rochie verde-praz,cercei lungi şi mari şi pantofi împodobiţi cu strasuri. Era o apariţie care tăia răsuflarea bărbaţilor şi stârnea invidia femeilor. În 1944,Zaraza îşi întâlneşte marea iubire,pe Cristian Vasile,un cântăreţ celebru al acelor vremuri,alături de Titi Botez,Jean Moscopol şi Zavaidoc.  Altminteri,cu Zavaidoc avea să se lupte acesta pentru inima ei.

Din seara în care s-au văzut pentru întâia oară,Zaraza şi Cristian Vasile şi-au trăit iubirea pătimaş,deşi ea nu obişnuia să se îndrăgostească atât de uşor. Sensibilitatea lui,trădată şi prin felul în care îşi cânta melodiile,a determinat-o pe Zaraza să cedeze şi să devină,spre mirarea tuturor,femeia unui singur bărbat – Cristian Vasile.

Povestea de dragoste a Zarazei l-a inspirat şi pe Mircea Cărtărescu să-i scrie legenda în cartea  „De ce iubim femeile“.

A sfârşit tragic,în urma rivalităţii dintre pretendenţi

Cuprins de gelozie,Zavaidoc a ameninţat că o să-l omoare pe rivalul lui. Cu toate astea,a renunţat la planul de a-l ucide pe Cristian Vasile,de teama de a nu fi descoperit. Sfârşitul tragic al poveştii nu a putut fi însă prevenit. În locul lui Vasile,a fost ucisă Zaraza. Autorul crimei a fost Borilă,un ţigan gelos din anturajul lui Zavaidoc,plătit să omoare. Trupul ei,însângerat,a fost găsit chiar a doua zi după crimă. Tragedia se întâmpla undeva în luna octombrie a anului 1946.

Cristian Vasile

Legenda spune că,la aflarea veştii,Cristian Vasile şi-a pierdut minţile de durere::mai întâi,a furat din crematoriu urna cu cenuşa marii lui iubiri,după care a mâncat-o linguriţă cu linguriţă,iar apoi a încercat să se sinucidă cu terebentină,un lichid incolor,cu miros pătrunzător,extras din răşină de conifer. Din fericire,tentativa cântăreţului a eşuat,însă din acel moment nu a mai reuşit să cânte,din cauză că substanţa pe care a băut-o i-a distrus corzile vocale.