Drogurile "legale" din produsele alimentare. Şi tu le consumi zilnic

1 85501 original jpg jpeg

Eticheta este cartea de vizită a unui produs alimentar. Ea ne îndeamnă să cumpărăm un produs în detrimentul altuia şi nici nu are voie să ne mintă. Să recunoaştem! Câţi dintre noi citesc etichetele produselor alimentare înainte de a le pune în coş?

Dacă nu faceţi asta, ar trebui să începeţi de acum. Eticheta produsului conţine informaţii preţioase, care dezvăluie că produsul pe care îl consideri sănătos ascunde adevărate bombe. 

Ce informaţii trebuie să conţină eticheta

Numele produsului trebuie să ne lămurească complet asupra apartenenţei la o categorie alimentară sau altă. Un produs zaharos similar ciocolatei, de exemplu, dar care nu conţine unt de cacao la nivelurile prevăzute de lege, nu are voie să se numească ciocolată, ci tabletă cu cacao sau cu gust de ciocolată.

Cantitatea din ambalaj trebuie să fie scrisă clar, pe faţă ambalajului. Iar la produsele congelate, trebuie trecut şi procentul de glazură de gheaţă.

Producătorul sau distribuitorul trebuie să specifice datele de contact. Ei sunt răspunzători din toate punctele de vedere şi trebuie să poată fi contactaţi la nevoie. 

Ingredientele, în ordinea descrescătoare a cantităţii. Trebuie scrisă chiar şi apă. Aditivii trebuie să figureze cu specificarea categoriei căreia ii aparţîn (coloranţi, emulsifianti, antioxidanţi etc.).

image

Termenul de valabilitate, mai precis durabilitatea minimă (la produsele cu perisabilitate redusă) sau dată limita de consum (la produsele perisabile).

Declaraţia nutriţională ne arată date extrem de valoroase, de la kilocalorii la proteine sau fibre. Este figurat şi sodiul, sub denumirea de „sare”, chiar dacă este de origine naturală.

Condiţiile deosebite în care trebuie păstrat produsul (dacă acestea există) şi, eventual, unele instrucţiuni de utilizare. 

Drogurile "legale" din produsele alimentare

Acordaţi o atenţie deosebită E-urilor. Coloranţi alimentari, arome artificiale şi multe E-uri, un semn că produsul nu este deloc natural, chiar dacă poate fi sărac din punct de vedere al caloriilor. Apoi, ar trebui să ne uităm la concentraţia de sodiu, care în cazul unelor alimente este extrem de mare. 

Feriţi-vă de grăsimile din alimentele procesate! Acestea inhibă absorbţia anumitor nutrienţi şi cresc nivelul colesterolului rău. 

Însă cel mai nociv aliment pe care îl găsim peste tot este zahărul. De exemplu, ciocolata neagră cu peste 70% cacao, extrem de sănătoasă, poate conţine 40 g de zahăr la o tabletă de 150 de grame. 

Să nu uităm nici de sare, carereţine apa în organism şi ne deshidratează.

Sursă: farmaciata.ro, clickpoftabuna.ro