Dureri de spate? Poate fi reumatism!

1 shutterstock 660953398 jpg jpeg

Durerile de spate sunt inevitabile la un moment dat, mai ales dacă nu faci mişcare şi stai ore-n şir în faţa calculatorului sau televizorului. Dar dacă durerea apare în timpul nopţii şi este atât de puternică încât nu te lasă să dormi, cauza ar putea fi spondilita anchilozantă.

Când durerea în partea de jos a spatelui apare din senin, când te ţintuieşte la pat, iar episoadele se tot repetă, ar putea fi vorba despre spondilită anchilozantă, una dintre cele mai frecvente boli reumatice după poliartrita reumatoidă. Este o afecţiune caracterizată mai ales prin inflamaţie şi este autoimună, adică este cauzată de propriul sistem imunitar. Cauzele ei nu sunt cunoscute pe deplin.

Citeşte şi: Alcoolul nu distruge coronavirusul

La reumatologie, nu la ortopedie

Dacă recunoşti simptomele şi dacă analizele de sânge indică o viteză mărită a sângelui (VSH - viteza de sedimentare a hematiilor), este important să-i faci o vizită medicului reumatolog. Adesea, persoanele cu spondilită anchilozantă ajung în cabinetele de ortopedie sau ale medicilor de recuperare, iar soluţiile oferite de aceştia nu sunt întotdeauna cele mai potrivite. Dimpotrivă, unele proceduri de fizioterapie, în care se alternează comprese reci şi calde, pot agrava simptomele spondilitei, avertizează doctorii reumatologi.

Durere mecanică şi spondilită - diferenţe

Spondilita apare mai ales la persoanele de până în 50 de ani. Există mai multe semne prin care poţi deosebi o durere cauzată de spondilită de una mecanică, apărută fie în urma unui efort fizic intens, fie după o lungă perioadă de inactivitate, pe scaun sau în pat. În primul rând, în spondilită anchilozantă, durerea apare după repaus, în special dimineaţa. Astfel, te trezeşti înţepenită şi ai nevoie de mai bine de jumătate de oră ca să te mobilizezi şi să poţi intra în ritmul cotidian. Pe de altă parte, durerea mecanică apare după efort.

O altă diferenţă o face mişcarea. Aceasta atenuează durerea în spondilită dar, când cauza durerii este mecanică, mişcarea o agravează. De asemenea, durerea reumatică poate să cuprindă şi şoldurile, nu numai spatele, pe când durerea mecanică se lasă mai mult pe un picior, în jos.

Compresele calde sau reci fac mai mult râu decât bine în cazul spondilitei anchilozante, agravând simptomele - pe când în restul cazurilor pot fi bine-venite.

Citeşte şi: Cum faci diferenţa între răceală şi alergie

Cele mai afectate articulaţii

În spondilita anchilozantă, problema apare la nivelul articulaţiilor care fac legătura între coloana cervicală şi pelvis (articulaţia sacroiliacă), la nivelul vertebrelor din partea de jos a spatelui, la zonele în care tendoanele şi ligamentele se prind de oase. Uneori apare şi la cartilajul dintre osul pieptului şi coaste.

Care este tratamentul

Nu există un tratament de vindecare pentru spondilită anchilozantă, dar boala poate fi ţinută sub control. Pe lângă medicamente, este necesar şi un stil de viaţă care presupune mai multă mişcare, în special mers pe jos şi câteva minute pe zi de exerciţii ţintite pentru coloană.

Este o boală care, lăsată netratată poate evolua, în unele cazuri ajungând chial la anchilozare. Printre consecinţe se numără durerea crescută şi postura fixă, aplecată în faţă, care afectează calitatea vieţii. Consultul medical este, deci, foarte important.