Există peste 150 de tipuri de dureri de cap. Acestea sunt împărţite în două grupe principale: primare (nu sunt asociate cu leziuni cerebrale; sunt cele mai frecvente – 90% din cazuri) şi secundare (sunt simptom al unor boli asociate – sinuzită, glaucom, tumori cerebrale, anevrism, meningită etc.).  
 
Cele mai comune tipuri de durere de cap sunt:  
 
Migrena (comună sau cu aură) este localizată, de cele mai multe ori, pe o parte a capului, având o intensitate moderat-severă. Are un caracter pulsatil, este agravată de activităţile cotidiene şi, fără tratament, durează între patru ore şi trei zile. În cazul migrenei cu aură, perturbările vizuale, senzoriale sau motorii preced cu aproximativ 20 de minute atacul migrenos.  
 
Cefaleea de tensiune se manifestă printr-o durere apăsătoare, pe ambele părţi ale capului, şi poate fi de durată scurtă sau lungă (cronică). 
 
Cefaleea Cluster se manifestă ca o durere intensă în jurul unui ochi şi pe o parte a capului. 

Ce rol au hormonii

Există numeroase cauze şi factori implicaţi în apariţia durerilor de cap: ereditatea, stresul, unele boli (precum cele oftalmologice, cancerul cerebral), valorile prea mari sau prea mici ale tensiunii arteriale şi tulburările de somn. În cazul femeilor, se vorbeşte despre aşa-numitele migrene menstruale. Multe femei se plâng de dureri de cap în diverse momente ale ciclului, cel mai des înainte şi la debutul acestuia. Migrenele menstruale sunt cauzate de scăderea nivelului estrogenului de dinaintea ciclului. O posibilă explicaţie pentru această legătură este că estrogenul este implicat în controlarea substanţelor secretate de creier pentru reglarea sensibilităţii faţă de durere.   

Pot sau nu să fie agravate de anticoncepţionale

Contraceptivele orale pot uneori să agraveze durerile de cap. Unii specialişti recomandă ca femeile care se confruntă cu migrenă cu aură să nu ia anticoncepţionale. În schimb, pentru unele femei contraceptivele orale pot ameliora durerea de cap. Totodată, migrenele pot să apară chiar şi după oprirea administrării acestui tip de contracepţie. Atenţie! Dacă ai migrene şi iei anticoncepţionale, evită fumatul, pentru că riscul de a suferi un accident vascular cerebral este de nouă ori mai mare. Dacă nu poţi renunţa la fumat, alege o altă metodă contraceptivă.

În sarcină, apar mai rar

Sarcina reduce cu până la 70% crizele migrenoase, unul dintre motive fiind concentraţia mare de hormoni în sânge. Dimpotrivă, la unele femei, migrenele puternice apar prima dată în sarcină. Este important de reţinut că gravidele nu trebuie să ia la întâmplare (ci doar la recomandarea medicului) medicamente contra durerii, pentru că pot dăuna fătului.  

Cum le tratezi 

În durerile uşoare şi moderate se pot lua: aspirină, paracetamol sau ibuprofen. Când durerile sunt puternice, se recomandă codeina, în combinaţie cu paracetamol sau aspirină. Nu abuza de pastile! Dacă iei lunar peste 10 medicamente contra durerii de cap, trei luni consecutiv, durerea se poate croniciza. Medicii numesc acest tip de durere cefalee de abuz medicamentos. 
 
INFO 
 
Migrena şi cefaleea de tensiune sunt principalele tipuri de dureri de cap care apar la femei. 
 
SPECIALIST 
 
Dr. Dan Mitrea, medic specialist neurolog, Clinica Neoroaxis, Bucureşti
 
Până la 75% dintre adulţii din toată lumea se confruntă cu o durere de cap în fiecare an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Putem vorbi de o proporţie mai mare a femeilor care suferă de dureri de cap, în urma modificărilor hormonale prin care trec pe parcursul vieţii (perioada de menstruaţie, sarcină, menopauză şi în unele cazuri, ca efect secundar la prescripţia de contraceptive).  
 
Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate să fie semnalul unei afecţiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica şi prezenţa unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sânge în creier, care poate să provoace accident vascular cerebral. Cât timp nu este secundară, durerea de cap poate fi provocată de factori precum anxietatea, un tipar disfuncţional de somn/alimentaţie, activitate fizică intensă, deshidratare. Nu există un profil general pentru durerea de cap, depinde de starea de sănătate a fiecărei persoane în parte.