Fiecare femeie se confruntă, mai devreme sau mai târziu, cu dureri menstruale, însă este important să ştii cum să le diminuezi şi când ar trebui să iei măsuri. 
 
Află dacă durerile tale menstruale sunt anormale sau nu răspunânzându-ţi cu sinceritate la întrebările de mai jos: 
 
1. Cât de mult durează aceste dureri?
Conform experţilor, durata crampelor menstruale diferă de la o femeie la alta, lucru care este de la sine înţeles. Însă, un lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere este faptul că în prima sau a doua zi, aceste dureri pot fi mult mai intense. În următoarele zile, durerile ar trebui să nu mai fie atât de intense, iar în cazul în care continuă să fie tot aşa, ar trebui să iei câteva pastile antiinflamatoare.
 
2. Cât de mult îţi afectează activităţile zilnice?
Foarte multe femei sunt în situaţia în care, atunci când au dureri menstruale extrem de puternice, nu îşi pot duce la bun sfârşit ceea ce au de făcut. Dacă ai dureri şi totuşi îţi poţi desfăşura în voie activităţile, atunci acestea sunt normale. Însă, dacă ele sunt foarte intense şi te fac să rămâi la pat, atunci ar trebui să discuţi cu un medic ginecolog.
 
3. Cât de abundente sunt sângerările?
Un semn la care ar trebui să fii atentă sunt sângerările. Ele îţi indică dacă durerile menstruale sunt obişnuite sau nu. De cele mai multe ori, sângerările abundente sunt asociate cu durerile menstruale severe, iar atunci poate fi vorba de endometrioză, care este o afecţiune manifestată prin sângerări abundente, potrivit elle.ro
 
4. Cât de des trebuie să mergi la toaletă?
Un alt semn pe care ar trebui să îl conştientizezi este faptul că te poţi confrunta şi cu un fibrom uterin, dacă observi că durerile pe care le ai sunt severe. Mai exact, fibromul uterin este o tumoare benignă la nivelul uterului. În unele cazuri, fibroamele uterine se pot mări atât de mult încât simţi nevoia în mod constant de a urina.
 
5. Cât de severe sunt aceste dureri?
Durerile menstruale diferă de la femeie la femeie. Orice durere pe care o ai şi care persistă pe toata perioada ciclului menstrual ar trebui să îţi indice faptul că durerile nu sunt normale. În acelaşi timp, foarte multe femei se confruntă cu aceste dureri şi în timpul actului sexual sau au parte de sângerări neobişnuite. Indicat ar fi ca, din momentul în care observi că durerile persistă mai mult de două zile, să îţi consulţi de îndată medicul.