Studiul realizat în Marea Britanie, i-a vizat pe cei care au devenit părinţi pentru prima dată (1500 de persoane). Peste jumătate dintre ei au precizat că să ai un copil este o muncă foarte grea decât un job full-time, iar 20% au spus că este un demers „cu adevărat dificil”.

Proaspeţii părinţi au oferit argumente menite să arate că nu mai puteau să-şi desfăşoare că de obicei activităţi din viaţă de zi cu zi. De exemplu, 22% au afirmat că le este greu să-şi bea o ceaşcă de ceai până la capăt, 33% au spus că mănâncă pe apucate, 19% au povestit că se uită ocazional la televizor, iar 38% au explicat că să meargă la baie în linişte a devenit o amintire.

Citeşte şi: Când şi cum îţi laşi copilul singur acasă

Din punct de vedere al vieţii de familie de după naşterea copilului, 48% dintre părinţi au menţionat că experienţă de întregire a familiei este minunată, în timp ce 32% considerau că au sperat că îşi vor distribui sarcinile în mod echilibrat (câte 50% fiecare).

De ce e mai greu să stai acasă cu copilul decât să mergi la serviciu

Şi psihologii sunt de părere că perioada concediului de creştere a copilului este o încercare cu mult mai grea decât serviciul. Potrivit psihologului rus specializat in psihologia familiei, Pavel Zigmantovich, există cel puţin cinci cauze:

  • nu poţi controla nimic
  • nu vezi niciun rezultat al muncii tale
  • la serviciu ai parte de aprecieri, nu şi acasă
  • mai puţină comunicare 

Psihologul rus nu se limitează doar la a descrie problema, ci vine şi cu nişte soluţii pentru tătici:

  • Potrivit specialistului, bărbaţii trebuie să ştie faptul că această perioada este o încercare grea pentru toţi. Chiar şi simplă conştientizare a acestui lucru îl va ajută să aibă o atitudine adecvată faţă de toate greutăţile şi complicaţiile acestei perioade.
  • De asemenea, tăticii sunt sfătuiţi să uşureze cât mai mult viaţa soţiilor lor. Aşa cum bărbatul vrea să se relaxeze după o zi de muncă, la fel şi femeia vrea să se relaxeze. Ar fi corect că ambii părinţi să aibă o zi lungă de muncă, în care fiecare face cât mai multe lucruri. Asta înseamnă să fii părinte.
  • Tăticii trebuie să ţînă minte că, în această perioada, femeia are nevoie în mod special de aprecieri şi de susţinere şi să i le ofere într-o măsură cât mai mare.
  • Tăticii trebuie să le ofere mămicilor regulat câte o zi liberă, pentru că acestea să poată decide asupra timpului lor liber: să se vadă cu prietenele, să se plimbe în parc sau să meargă la cumpărături.

Surse: secretele.com, http://centruldeparenting.ro