De sute de ani, oamenii au simţit nevoia să creeze muzică şi să se mişte pe anumite ritmuri. De fapt, se pare că muzica a deviat din protolimbaj – acel limbaj din care ar fi evoluat mai multe limbi cunoscute pe pământ – şi că provine dintr-o formă timpurie de comunicare între oameni.

 

În 2013, s-a realizat un studiu despre motivele pentru care oamenii ascultă muzică şi s-a ajuns la concluzia că muzica ne poate afecta starea, făcându-se să simţim numeroase sentimente – de la fericire, tristeţe, pasiune, inspiraţie sau ne umplu, pur şi simplu, de energie. Dar de ce se întâmplă asta, cum de are muzica un asemenea efect asupra noastră?

Unii cercetători sunt de părere că muzica tensionată ne modifică ritmul cardiac, lucru care ne poate face să ne simţim inconfortabil, dacă este ceva neaşteptat, sau, din contră, plini de energie. Un studiu realizat, în 2015, de BBC susţine că notele înalte ne agită, pe când tonurile joase au efect de calmare asupra noastră.

O altă cercetare, realizată în 2014, de către Nature, sugerează că muzica are capacitatea de-a stimula anumite părţi ale creierului uman, care n-ar fi folosite în alte circumstanţe. Câteodată asociem anumite amintiri sau sentimente cu o anumită muzică, iar acest lucru ne poate stimula productivitatea.