Efectul COVID-19 la nivelul creierului: Ce este ceaţa pe creier şi cum se tratează

1 ceata covid jpg jpeg

Un număr mare de persoane care au fost diagnosticate cu infecţia SARS-CoV-2 raportează că s-au confruntat cu „ceaţă pe creier‟. Ce reprezintă acest simptom des întâlnit?

Unii pacienţi cu COVID-19 rămân cu sechele după diagnosticarea cu virusul. Mai exact 80% din pacienţii, din Statele Unite ale Americii, au avut simptome neurologice, după diagnosticare, care s-au manifestat foarte mult la persoanele în vârstă şi foarte puţin la cele tinere. De asemenea, din 120 de pacienţi francezi, 34% au raportat pierderi de memorie, 28% au avut probleme de concentrare, iar 31 % au avut dificultăţi de somn, după contactul cu acest virus. Toate acestea au legătură cu „ceaţa cerebrală‟, un simptom des întâlnit după diagnosticarea cu COVID-19. Cum se manifestă?

„Ceaţa cerebrală‟ se manifestă printr-o durere de cap majoră, care poate să vină la pachet cu: ameţeli, memorie afectată, gândire lentă, dar şi cu confuzie. În general, pacienţii manifestă „ceaţă cerebrală‟ la câteva zile după infecţie sau, cel mai des, după câteva săptămâni după ce simptomele iniţiale de COVID-19 scad.

De ce se întâmplă asta şi cât durează?

Este puţin probabil ca virusul COVID-10 să afecteze în mod direct creierul, însă un mic studiu publicat pe 16 ianuarie, în revista Cancer Cell a găsit totuşi câteva molecule inflamatorii, ceea ce sugerează că acest virus poate avea un impact asupra creierului. Cât ţine acest simptom?

Nu se ştie încă. Aproximativ o treime din pacienţi se recuperează complet în cele două săptămâni de izolare, o altă treime continuă să aibă simptome şi după, dar care trec în timp, iar alţii rămân cu probleme permanente, (mai frecvent în cazul persoanelor care au fost intubate sau în rândul persoanelor care au fost sub anestezie).

Citeşte şi Diferenţele tulpinii Delta faţă de virusul iniţial şi „mesajul‟ ei pentru omenire

Cum se tratează?

Momentan nu există tratament pentru „ceaţa cerebrală‟, însă, potrivit thehealthy.com, mişcarea, somnul din abundenţă, dieta sănătoasă bogată în fructe, legume şi cereale integrale ajută. Totodată, se recomandă evitarea alcoolului şi a tutunului. De asemenea, dacă ai fost diagnosticat cu COVID-19, iar simptomele de „ceaţă cerebrală‟ încep să apară, este indicat să consulţi imediat un medic.

Sursă foto: Shutterstock