Efectul ochelarilor cu filtru de lumină albastră în reducerea oboselii ochilor

1 ochelari de calculator 1 1 jpg jpeg

Mulţi oameni probabil se întreabă de ce trebuie să evităm lumina albastră de pe device-urile noastre. Există o multitudine de studii ale cercetătorilor care au arătat că lumina albastră emisă de ecranul calculatorului şi al smartphone-ului are efecte adverse asupra vederii şi asupra somnului, ea poate afecta şi sănătatea corpului.

În prezent au apărut şi aplicaţii speciale, pe care producătorii le-au incorporat în telefoanele mobile, pentru a oferi utilizatorilor o lumină mai caldă seara, cum sunt:

  • Modul Night Shift pe iPad, iPhone şi iPod touch care reglează culorile afişajului, poate selecta anumite tonuri din segmentul mai cald al spectrului
  • Modul Night Light pentru Android care este de fapt un "mod de noapte", ce conferă ecranului o nuanţă roşie, eliminând spectrul de lumină albastră de pe afişaj, ceea ce reduce tensiunea oculară.

Mult mai eficiente decât aceste aplicaţii sunt însă ochelarii de calculator, de înaltă calitate, ca de exemplu, cei din gama Muunel ochelari bărbaţi. Dacă se stă mult timp pe laptop sau pe smartphone, lumina albastră poate fi dăunătoare, de aceea ar fi bine ca ochii să fie protejaţi cu ochelari PC marca Muunel, care dispun de filtre de lumină albastră de ultimă generaţie, ce contribuie la prevenirea oboselii oculare. 

Efectul ochelarilor cu filtru de lumină albastră

Din păcate, filtrul natural pe care îl avem în ochi nu poate reuşi să ofere o protecţie suficientă împotriva luminii albastre. De aceea, expunerea prelungită la lumina ecranelor de PC poate să ducă la probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Provoacă oboseală oculară, senzaţie de iritaţie, mâncărime şi corp străin în ochi
  • Blochează producţia de melatonină, ceea ce poate afecta ritmul circadian şi somnul
  • Poate deteriora retina şi în plus, poate duce la degenerescenţă maculară, legată şi de înaintarea în vârstă
  • Produce sindrom de viziune de computer (CVS), sensibilitate oculară, dureri de cap, înceţoşarea vederii, disconfort fizic la ochi
  • Poate declanşa tulburări de vedere, ca de exemplu prezbiopie, astigmatism, miopie, degenerescenţă maculară.

Ochelarii cu filtru care blochează lumina albastră previn toate aceste probleme şi menţin cu adevărat sănătatea vederii. Aceşti ochelari sunt în prezent la modă şi sunt recomandaţi de opticieni deoarece previn multe dintre tulburările oculare. 

Oamenii au nevoie de ochelari de PC, deoarece ecranul acestuia emite o lumină albastră ce le oboseşte ochii şi le afectează vederea. Producătorii recomandă aceşti ochelari cu filtru care blochează lumina albastră mai ales persoanelor care stau în medie 5-7 ore în faţa ecranului calculatorului, smartphone-ului sau al altui dispozitiv de acest gen.

Studiile cercetătorilor arată că lumina albastră artificială este cu siguranţă toxică, mai ales pentru persoanele cu sensibilitate oculară sau pentru copii. Expunerea repetată şi îndelungată la lumina albastră poate avea efecte cumulative de-a lungul timpului, spun medicii oftalmologi. Ei consideră că asta poate crea un potenţial risc pe termen lung. Pentru a reduce riscul, o soluţie ar fi purtarea de ochelari de PC.

2 ochelari de calculator 2 1 jpg jpeg

În anumite cazuri, la anumite modele de ochelari, acest beneficiu promis de opticieni poate fi supraestimat. Există ochelari care pot opri 30-40% din toată lumina albastră şi ochelari mai ieftini, care nu filtrează toate lungimile de undă problematice, ei reuşesc să filtreze doar un procent de 20%. Pentru a avea avantaje şi beneficii, se recomandă alegerea unor ochelari de calculator de calitate înaltă, care pot filtra 40% din lumina albastră. Aceştia relaxează ochii, pot reduce tensiunea oculară ce provoacă de obicei oboseală oculară, disconfort fizic la ochi, senzaţie de ochi uscaţi şi iritaţi.

Ochelarii cu filtru de llumină albastră nu sunt chiar o soluţie miraculoasă, cum s-ar putea crede, însă ajută în ameliorarea şi prevenirea problemelor oculare, ce apar din cauza expunerii prelungite la lumina de la ecranul computerului, laptopului sau tabletei.

Multe dintre cercetările ştiinţifice au concluzionat că intensitatea luminii albastre este prea mică pentru a provoca leziuni oculare semnificative, dacă expunerea la ecranul device-ului este de scurtă durată. În cazul în care se stă la computer, în mod frecvent, în jur de 8 ore pe zi, este posibil ca efectul fototoxic al luminii albastre asupra retinei să fie mai mare şi să ducă la apariţia problemelor oculare şi a tulburărilor de somn.