„Efectul Primei Nopţi” cauzează multe tulburări de somn. Despre ce este vorba

1 lipsa de somn jpg jpeg

Ţi s-a întâmplat vreodată să ai un somn neliniştit, deoarece ai schimbat locul în care dormeai de obicei? Dacă ai petrecut cel puţin o noapte într-o cameră de hotel, la un prieten sau în orice alt loc departe de casă, probabil ştii cât de greu este să dormi bine într-un alt pat, decât cel de acasă. Oamenii de ştiinţă au studiat acest aspect şi s-a dovenit că există o explicaţie ştiinţifică pentru acest fenomen bizar.

Somnul este crucial pentru celulele creierului nostru şi pentru refacerea muşchilor. Tocmai de aceea, mulţi doctori ne recomandă cel puţin opt ore de somn pe zi, pentru o viaţă sănătoasă. Ce se întâmplă atunci când nu putem dormi suficient şi de ce atunci când ne petrecem noaptea într-o cameră nouă nu ne putem odihni corespunzător?

„Efectul FNE‟ sau când creierul percepe un pericol

Specialiştii au studiat ce se întâmplă în corpul tău atunci când te dormi într-un loc nou. Fenomenul de a te lupta să dormi bine când eşti în alt pat se numeşte „First Night Effect (FNE)” - „Efectul Primei nopţi” . Se pare că, atunci când dormi într-un loc nou, creierul îl percepe precum un mediu periculos şi nu te lasă să adormi complet. Dacă avem dificultăţi de somn, doar o emisferă a creierului nostru se odihneşte şi nu putem adormi profund. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Brwon a studiat acest fenomen pe 35 de voluntari sănătoşi, pe care i-au invitat să petreacă două nopţi într-un laborator special echipat, unde au studiat ce se întâmplă când adorm într-un loc nou. Au descoperit o asimetrie între partea stângă şi partea dreaptă a creierului lor: emisfera stângă nu se afla într-o stare de somn la fel de profundă ca emisfera dreaptă, iar acest lucru îi făcea pe oameni mai vulnerabili şi mai sensibili la sunetele ciudate (percepute de creier fiind periculoase).

Lipsa de somn cauzează multe probleme

Deşi „Efectul Primei Nopţi” este destul de interesant, acesta poate aduce adevărate probleme celor care îl experimentează în mod constant. Lipsa somnului poate cauza probleme precum: obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul. Totuşi, cercetătorii ne liniştesc şi spun că ne putem antrena creierul să reziste atunci când trecem prin această experienţă, deoarece creierul uman este foarte flexibil.

Aceste trucuri te vor ajuta să dormi mai bine

Cercetătorii au venit cu câteva trucuri practice care te vor ajuta să depăşeşti acest efect şi să dormi bine indiferent de locul în care alegi să îţi petreci noaptea:

  • Deoarece „Efectul FNE” este legat de locurile necunoscute, obiectivul tău este să faci ca noul loc de somn să semene cu domitorul tău. Este indicat să aduci ceva familiar în noua cameră, precum: perna, pijamalele preferate sau o băutura fierbinte pe care o prepari de obicei înainte de culcare.
  • Este recomandat să îţi creezi un mediu înconjurător prietenos. De exemplu, rezervă o cameră de hotel cu dimensiunea patului precum cel de acasă. Dacă eşti obişnuit să dormi singur într-un pat dublu, alege şi în noua cameră să faci acelaşi lucru.
  • Păstrează-ţi rutina de somn: încearcă să adormi la aceeaşi oră pe care o ai de obicei şi urmează-ţi ritualurile pe care le ai înainte de culcare. 

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg