Studiul Regina Maria, post vaccinare, a finalizat etapa a II-a, care analizează anticorpii prezenţi de la prima doză. Rezultatele indică faptul că nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinare, însă nu trebuie să ne îngrijorăm!

Nivelul de anticorpi scade, însă protecţia rămâne

Potrivit datelor colectate, la 3 luni de la prima doză, se observă o scădere a cantităţii de anticorpi, un fenomen normal care nu afectează eficienţa vaccinurilor. Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%. În cazul pacienţilor post Covid, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienţilor non-Covid. Media cantităţii de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferenţă, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

Scăderea titrului de anticorpi era aşteptată, însă eficacitatea răspunsului imun rămâne ridicată, indicând un nivel ridicat de protecţie în faţa virusului SARS-CoV-2: „În această etapă a studiului, ne-am dorit să analizăm dinamica evoluţiei titrului de anticorpi la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare şi, mai ales, modul în care răspunde organismul uman în faţa virusului. Concluziile noastre sunt îmbucurătoare, pentru că observăm că, deşi se înregistrează o scădere a cantităţii de anticorpi, eficienţa vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat. Valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat‟, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator.

Doar 5 persoane s-au infectat după vaccinare