Atât cartea, cât şi filmul documentează experienţele unei bolnave cu Lupus, de la primele simptome, la diagnostic, acceptarea bolii, chiar „împrietenirea” cu ea, plus noi provocări, aducând speranţă, acolo unde unii simt că flacăra se stinge.

Cartea surprinde simptomele de Lupus, lupta cu sistemul medical, neputinţa diagnosticării, frica şi teroarea trăite după aflarea diagnosticului, căderea totală în agonie, pierderea încrederii în viaţă. Fiecare clipă este o luptă, pendularea între dorinţa de a trăi şi dorinţa de a renunţa la tot, inclusiv la viaţă. În final, după scăldarea în adâncul prăpastiei agoniei, pacientul renaşte, observă ce are de învăţat şi cum îşi poate trăi viaţă cu această boală. 

Diagnosticată cu Lupus în 2015, Laura Doliş a vrut sa vorbească despre experienţa ei cu boala folosindu-se şi de resursele cinematografiei, nu doar ale literaturii. A făcut din surse 100% independente scurtmetrajul „Printre paşi”, îndrumată de cunoscutul regizor de teatru Cezar Ghioca, distribuit în film în rolul doctorului. Boala este imaginată ca un animal mistic, un dragon cu care pacienta învaţă să danseze, într-una dintre cele mai sensibile scene din film.

„Cartea şi filmul sunt adresate atât pacientului cu Lupus sistemic, cât şi oricărui pacient cu boli autoimune care trece prin zbateri interioare şi se luptă pentru fiecare clipă trăită”, spune Doliş. „Povestesc despre căderea mea în agonie şi renaşterea în urma lovirii de o boală autoimună: Lupus! Cartea este complementara filmului”, explică autoarea. „Ambele sunt motivaţionale, inspiră - cred eu - dorinţa de a lupta pentru viaţă, de a depăşi toate piedicile. Sunt acele momente în care `casa` în care locuim, corpul nostru, se prăbuşeşte. În acel moment de cădere liberă eu îţi arăt cum am reuşit şi cine m-a ajutat să renasc”, mai spune autoarea.

Lupusul este o boală autoimună cu o componentă genetică, în care sistemul imun devine hiperactiv şi atacă ţesuturile normale, prin formare de autoanticorpi. Astfel apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cele mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii. Semnele şi simptomele variază considerabil de la persoană la persoană, nu există un test singur de diagnostic care să poată confirma suspiciunea de Lupus.

Evenimentul de lansare este organizat de ONG-ul „Hai să ajutăm”. Accesul la eveniment se face cu o donaţie de 25 lei. Cu această donaţie, participanţii vor intra în posesia cărţii „Nimfa” şi vor viziona filmul „Printre paşi”.

Donaţia strânsă se va folosi pentru ajutarea copiilor săraci şi a celor din centrele de plasament. Toate proiectele ONG-ului se pot găsi la adresa: www.haisaajutam.ro. Cartea „Nimfa” se poate achiziţiona şi ulterior, de pe site-ul ONG-ului mai sus menţionat.