Misteriosul manuscris Voynich

1 58864 original jpg jpeg

În anul 1912, anticarul american de origine poloneză, Wilfrid M. Voynich, un pasionat de cărţi şi documente preţioase, descoperă într-o vilă din Italia un straniu manuscris.

Scris în epoca medievală,într-un alfabet total necunoscut şi într-o limbă nevorbită pe faţa Pământului,scrierea a devenit astfel cel mai misterios manuscris din lume,căpătând o faimă greu de egalat.

Cartea se află în prezent în catacombele Bibliotecii Beinecke de la Yale,în locul denumit „Cimitirul cărţilor“,după ce nenumăraţi experţi au încercat să-l descifreze. Nu se cunoaşte nici autorul,nici unde a fost scris şi nici dacă manuscrisul descoperit este original sau nu. Cert este un singur lucru:cartea descoperită a fost scrisă pe piele de animal la începutul anilor 1400. Mai mult,se pare că numeroase pagini i-au fost adăugate de-a lungul timpului.

Conţinutul manuscrisului

Scrierea conţine 204 pagini,dintre care se presupune că 28 s-au pierdut. Foile conţin foarte mult text într-un alfabet necunoscut şi desene bizare,de la nudurile unor femei,cu o statură zveltă şi diagrame astrologice până la specii bizare de plante (aproximativ 400 de desene). Structurat ca un almanah,în manuscris se pot întâlni secţiunea cu specific botanic,cea cu caracter astronomic,cea cu profil biologic,farmaceutic şi secţiunea reţetelor,aşa cum a fost ea denumită de experţi care ar fi identificat unele formule,posibil,alchimice.

Secretul  desenelor

Cele mai multe speculaţii şi teorii sunt legate de ilustraţiile cuprinse în manuscris. Desenele sunt bogat colorate,atrag atenţia prin abundenţa nuanţelor de roşu,albastru,galben deschis,maro şi mai ales verde viu.  Misterioase hărţi redau imaginea unor corpuri astronomice,care par a prezenta un calendar compus din semne zodiacale şi o serie de personaje dezbrăcate. Mulţi cred că ar putea fi vorba despre o scriere al cărei subiect principal este alchimia,ştiinţa prin care unii adepţi credeau că pot schimba metalele în aur.

Alfabetul necunoscut

Unele dintre litere par latine,ce te-ar putea trimite cu gândul la un alfabet  format din 20-30 de caractere. Însă,unii experţi sugerează că ciudatul alfabet a fost folosit pentru ascunderea unor informaţii,fiind astfel vorba despre un cod cifrat.  Alţii spun că ar fi vorba despre o limbă străină de continentul european,care a fost rescrisă cu un alfabet inventat.  Cu 11 ani în urmă,un specialist american în computere susţinea că a creat un limbaj similar. Dar manuscrisul nu a putut fi descifrat nici aşa. Experţii sunt din ce în ce mai sceptici,fiind convinşi că nici în următorii 50 de ani,manuscrisul nu va fi descifrat.

MS 408

Cumpărat în anul 1961 cu 24.500 de dolari de către H.P. Kraus,un celebru anticar din New York,valoarea manuscrisului a urcat la 160.000 de dolari. Din cauză că acesta nu a găsit un cumpărător care să-i ofere preţul solicitat,Kraus a donat manuscrisul Universităţii Yale în anul 1969,unde se află şi în prezent înregistrat de către bibliotecari,sub simpla denumire de MS 408.

Info

După decesul lui Woynich în anul 1930,soţia acestuia,Ethel Lilian,a păstrat originalul aproape 30 de ani într-un seif din New York. Anne Nill,fosta secretară a lui Voynich şi bună prietenă cu soţia lui,a devenit,după moartea lui Ethel,moştenitoarea de drept a manuscrisului. Înainte de a muri,Ethel i-ar fi dezvălui secretarei că acest document a stârnit neînţelegeri grave între Guvernul de la Roma şi Sfântul Scaun. Amănunte nu se cunosc însă nici astăzi.



Recente

Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg