Evita Peron, Prima-Doamnă a sărmanilor şi „icoana“ Argentinei

1 profimedia 0384083070 jpg jpeg

Numele ei va fi pururi legat de cel al melodiei din musicalul „Evita“, celebrul hit „Don't Cry for Me Argentina“. Povestea ei a captat atenţia unei lumi întregi după ce a fost interpretată de extravaganta Madonna, în filmul biografic lansat în 1995. Cine a fost, cu adevărat, această legendară PrimăDoamnă a Argentinei?

Conaţionalii ei o privesc şi o respectă şi acum ca pe o icoană, deşi istoricii au făcut cunoscută şi partea neplăcută a legendei, ca soţie a unui preşedinte al Argentinei care a condus ţara ca un dictator. Este vorba despre Juan Perón, cel care a fost ales de două ori şef de stat în ţara sud-americană, în perioada 1946-1955 şi în 1973-1974.

Cu toate acestea, mulţi sunt de acord că María Eva Duarte de Perón a făcut ca lumea să ia în seamă Argentina în deceniile 50 şi 60 şi datorită ideilor ei progresiste, care aveau ca scop îmbunătăţirea vieţii populaţiei sărace. În scurta sa viaţă, de doar 33 de ani, neobosita Evita a trăit cât alţii în zece; şi-a urmat propriul interes sau chiar a fost dedicată trup şi suflet supuşilor ei argentinieni? Doar istoria ne va da acest răspuns. 

S-a născut într-o familie modestă

Născută María Eva Duarte pe 7 mai, 1919, în localitatea Los Toldos din Argentina, viitoarea Primă-Doamnă a cunoscut cu adevărat sărăcia. Asta deoarece s-a născut în sânul unei familii nevoiaşe, alături de alţi trei fraţi. Părinţii ei nu s-au căsătorit niciodată, ba chiar, mai târziu, Evita descoperă că tatăl ei, Juan Duarte, avea o altă familie, oficială, alături de o femeie pe care o luase de soţie. În Argentina rurală a acelor vremuri era un lucru comun ca un bărbat bogat (aşa cum era tatăl ei) să aibă mai multe familii.

Întâi amantă, apoi soţie

Viaţa Evitei s-a schimbat, însă, dramatic când l-a întâlnit pe Juan Perón, colonel şi oficial al guvernului, în 1944, la o gală caritabilă de strângere de fonduri pentru victimele cutremurului din localitatea San Juan. El avea 48 de ani, Eva doar 24, iar cei doi au plecat de la gală împreună. Un an mai târziu, ambiţioasa actriţă îşi schimba statutul de amantă cu cel oficial, de soţie a lui Juan Perón, mişcare ce i-a surprins pe cei din anturajul politic al acestuia: unul dintre starurile politicii argentiniene se însoară cu o actriţă cu o reputaţie incertă, başca eticheta de copil ilegitim.

Chiar şi aşa, Juan a fost ales preşedinte al Argentinei în anul următor, iar soţia sa s-a dovedit a fi o influenţă politică puternică pentru el. Perón şi-a folosit poziţia de Primă-Doamnă pentru a lupta pentru cauze în care credea, precum dreptul la vot al femeilor şi îmbunătăţirea vieţii celor săraci, din pătura cărora se trăgea şi ea. În plus, Evita a condus neoficial Ministerele Sănătăţii şi Muncii în mandatul soţului ei.

Voia să fie stea de cabaret

După decesul tatălui, aşa dual cum era el, Evitei şi fraţilor ei le-a fost foarte greu să se întreţină şi-au început să muncească de la vârste fragede. În mintea Evitei exista un singur vis care-o putea scoate din sărăcie: să devină stea de cabaret. Zis şi făcut. În jurul vârstei de 15 ani, Perón s-a mutat în capitala Buenos Aires pentru a deveni actriţă.

Acolo, şi-a găsit de lucru la câteva companii de teatru. În 1937, viitoarea doamnă Perón a obţinut primul său rol în film, în pelicula „Segundos Afuera“, apoi a semnat un contract pentru a juca în scenete radio.

A fost Regina Elisabeta I la radio

Perón avea doar 20 de ani când a început propria afacere în domeniul divertismentului, Compania Teatrul Aerului, care producea programe radio. Apoi, în 1943, Evita s-a bucurat de unul dintre cele mai mari succese ale sale: i s-a propus să interpreteze o serie de femei celebre din istorie într-un serial radio special, oferindu-i-se şansa de a juca roluri precum cel al Reginei Elisabeta I şi al Ecaterinei cea Mare. Evita reuşea, aşadar, să scape de sărăcie, devenind una dintre cel mai bine plătite actriţe de radio din Argentina.

36 de kilograme avea la ultima apariţie

Treptat, Evita Perón se impunea ca o figură legendară în politica argentiniană. O vorbitoare pricepută, a fost adorată de cetăţenii săraci pentru care a muncit din greu să-i ajute,, asta în timp ce ea afişa ţinute Christian Dior şi bijuterii de la Cartier. Dar Eva nu a fost lipsită nici de critici şi detractori. Solicitată să ocupe poziţia de vicepreşedinte în anul 1951, aceasta s-a confruntat cu opoziţia armatei. Perón a refuzat în cele din urmă postul, cel mai probabil din cauza problemelor de sănătate cu care se confrunta în acelaşi timp, şi anume cancerul de col uterin.

Grav bolnavă, o Evita Perón care ajunsese să cântărească doar 36 kg şi-a făcut ultima apariţie publică în iunie 1952, când soţul ei depunea jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte. În luna următoare, pe 26 iulie 1952, la doar 33 de ani, ea a capitulat în faţa bolii sale. Regretata PrimăDoamnă a avut parte de o înmormântare demnă de un şef de stat, la care au participat aproape trei milioane de oameni, lucru care demonstrează de cât sprijin public se bucura din partea poporului argentinian. De la moartea sa, Evita continuă să fascineze oamenii din întreaga lume, cu povestea unei fete sărace care a devenit o figură politică proeminentă.

FOTO Profimedia



Recente

Elizabeth Hurley  jpg
obiceiuri demodate jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Eva Mendes, Ryan Gosling  jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Emmanuel Macron, Brigitte Macron  foto Shutterstock jpg
Matthew Perry, în comă două săptămâni colaj  Sursa   Shutterstock jpg
Robert Downey Jr, Susan Downey  jpeg
Camilla Parker jpeg
Click! Pentru Femei jpeg
Olivia Munn, Christie Brinkley  foto   Shutterstock jpg
Chuck Norris  foto   Shutterstock, Imdb jpg
Familia Regala, obiceiuri alimentare jpg
Sharon Stone și Billy Baldwin  foto   Shutterstock, Sliver (1993) jpg
haine jpg
Angelina Jolie jpg
Lily Allen  foto   Shutterstock jpg
probleme in cuplu jpg
menstruatie  jpg