Excursie pe firul Dunării

1 46445 original jpg jpeg

Până la venirea toamnei, mai sunt două-trei săptămâni de soare. Profită de vremea frumoasă pentru a face o excursie în vestul Dobrogei, regiune delimitată de apele liniştite ale Dunării.

Prima zi

Trei zile sunt suficiente pentru traseul pe care ţi-l propunem. Plecarea se face din Brăila,de unde vei trece Dunărea cu bacul spre munţii Măcinului,flancaţi de păduri inundate şi de mlaştini care nu seacă.

Trecerea cu bacul (după o aşteptare de maximum o oră în portul ad-hoc de la marginea Brăilei) te introduce în peisajul şi în spiritul molcom,aproape ardelenesc,al Dobrogei.

Timp de jumătate de oră,de pe puntea bacului care înaintează alene,te poţi desfăta cu imaginea copacilor care „curg” pe apele fluviului şi a păsărilor ce rup cu zborul lor peisajul parcă neschimbat.

De unde te lasă bacul,poţi continua cu maşina spre munţii pitici ai Dobrogei,în jurul cărora sunt suficiente locuri retrase pentru picnic sau pentru stat la plajă. Îţi poţi programa timpul astfel încât să ajungi la Hârşova pe înserat,cât să prinzi apusul de soare pe Dunăre. De dormit,fie găseşti cazare în Hârşova,fie mergi mai departe înspre Medgidia.

A doua zi

Dis de dimineaţă,îndreaptă-te spre sud,spre comuna Adamclisi,unde se află cea mai veche aşezare civilă romană din Dobrogea.

Drumul în sine este o experienţă plăcută. Vei traversa sate tipic dobrogene,cu locuinţe pitice. Între două sătuce,te poţi delecta cu lanurile nesfârşite de grâu care mărginesc drumul şi cu dealurile înverzite.

La Adamclisi,opreşte-te două-trei ore pentru a vizita monumentul Tropaeum Traiani şi cetatea cu acelaşi nume. Ai vizitat Adamclisi şi colinele împădurite din jur? Mergi mai departe,cu destinaţia Ion Corvin. Localitatea este cunoscută pentru peştera Sfântului Andrei,care este acum parte a unei mănăstiri moderne.

A treia zi

Îndreptându-te spre sud-vestul Dobrogei,spre Călăraşi,nu trebuie să ocoleşti mănăstirea Dervent,în satul Galita. Se spune că aici Apostolul Andrei ar fi bătut cu toiagul în pământ,iar în locul acela a ţâşnit apă.

Azi,la Dervent vin credincioşi din toată ţara pentru a se ruga şi pentru a bea apă sfântă din izvorul Apostolului Andrei. Tot la Dervent se spune că ar fi o cruce de piatră,care creşte singură.

Cât este adevărat,cât este legendă,vei afla poate dacă vei ajunge la mănăstire. O trecere pe Dunăre cu bacul,de data aceasta pe la Ostrov-Călăraşi,va încheia călătoria.

Peisajul de pe fluviu este neschimbat,păsările care „survolează” bacul par să fie aceleaşi cu cele pe care le-ai întâlnit în timpul trecerii de la Brăila... Singura diferenţă:blocurile gri care se zăresc pe malul bulgăresc şi care te aduc la realitate şi îţi amintesc de revenirea în oraş.

Unde te cazezi?

Locuri de cazare sau de campare nu sunt foarte multe în Dobrogea. Poţi dormi la pensiuni:în prima noapte,în Medgidia (120-150 de lei pe cameră),în cea de-a doua noapte,la mănăstirea Dervent (cu aproximativ 10 lei de persoană).