În cazul pacienţilor care s-au vaccinat şi au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată faţă de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate.

Din totalul de 395 de persoane testate, 35 de participanţi au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi, un indiciu care ar putea sugera contactul acestora cu virusul şi, totodată, existenţa protecţiei. Doar 3 persoane dintre acestea au acuzat simptome uşoare ale bolii, fără a avea, însă, un test RT-PCR sau antigen pozitiv.

1277 U/ml este cantitatea medie de anticorpi a grupului inclus în studiu, la 6 luni de la vaccinare, cantitate măsurată prin testarea serologică marca Roche, prin metoda chemiluminiscenţei

Creşterea accentuată a cazurilor de coronavirus în ultima perioadă, provocate de varianta Delta, ridică semne de întrebare legate de evoluţia pandemică din această toamnă. Numărul de vaccinări a crescut, sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schemă completă în România, însă este nevoie de un efort constant şi susţinut pentru continuarea acestui proces. În acelaşi timp, Agenţia Europeană pentru Medicamente a început să analizeze datele clinice pentru doza „booster”, a treia doză de vaccin, la 6 luni de la imunizarea completă, care să asigure protecţie suplimentară în faţa noilor mutaţii ale coronavirusului.

În acest context, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA anunţă rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată de Reţea în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor pentru a estima răspunsul imun post-vaccinare.

După debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a înrolat în acest studiu un eşantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare.

Faza a III-a a studiului a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. În această fază, pentru a putea fi urmărită dinamica serologică post vaccinare, a fost măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, care se bazează pe tehnica chemiluminiscenţei.

„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti SARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanţii în studiu. Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanţilor prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul că valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a menţionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Datele din studiul REGINA MARIA arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eşantionul de pacienţi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Aceasta valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat şi poate indica protecţia în faţa virusului.

Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienţilor care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml.

Nivel stabil de anticorpi la 6 luni de la prima doză de vaccin

O concluzie interesantă remarcată de specialiştii REGINA MARIA arată că, deşi cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare faţă de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.

Vaccinurile rămân eficiente în protecţia împotriva SARS-CoV-2