Cel mai simplu şampon se face cu un litru de apă şi 100 grame de fulgi de săpun. Apa se aduce la fiert. Opreşte focul şi toarnă apa caldă peste fulgii de săpun. Amestecă până când aceştia se dizolvă.  După ce amestecul s-a răcit,se depozitează într-o sticlă de plastic.

Poţi varia această reţetă prin adăugarea de uleiuri esenţiale în şamponul obţinut. Lavanda este un ingredient calmant,iar menta şi citricele sunt revigorante. Experimentează cu diferite uleiuri pentru a găsi ceva pe placul tău. Dacă vrei să adaugi uleiuri esenţiale în şampon,amestecă între 4 şi 8 picături de ulei,într-o linguriţă de spirt sau orice alt alcool de frecţie.

Poţi folosi această reţetă şi pentru a face un şampon pe bază de plante. În loc de apă plată,foloseşte o infuzie de plante. Rozmarinul este bun pentru părul închis la culoare,în timp ce muşeţelul poate fi folosit pentru părul deschis. Dacă părul tău este prea gras sau prea uscat,fă o infuzie de rădăcină de brusture,frunze de tătăneasă,urzici şi frunze de rozmarin. Acest mix va ajuta la refacerea echilibrului natural al părului.

Un şampon bun pentru părul foarte uscat se face cu 1 ceaşcă de şampon de bază (făcut de tine),amestecat cu un sfert de ceaşcă de ulei de măsline,avocado sau ulei de migdale. Acestea elimină uscăciunea cauzată de clorul din piscine sau de expunerea îndelungată la soare.

Încearcă!